Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaknästornet stänger för besökare och anledningen är ett förhöjt säkerhetshot. Arkivbild.

Säkerhetshot stänger Kaknästornet

Det är framför allt ett förhöjt hot mot Sveriges säkerhet som ligger bakom stängningen av det välbesökta turistmålet Kaknästornet i Stockholm.

Skälet till att Kaknästornet stängs för allmänheten är inte som tidigare uppgavs att det skulle bli för dyrt att renovera. Det verkliga skälet är att det finns en oro för att främmande makt ska kunna ta över samhällsviktig kommunikation, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

- Vi har kommit till slutsatsen att det inte är lämpligt att kombinera den verksamhet vi bedriver med att ha publikverksamhet i tornet. Vi har utrett och övervägt det här beslutet i två år, men det är ett ansvarfullt beslut för Sveriges säkerhet, säger Teracoms säkerhetschef Johan Petersson till TT.

"Väldigt skyddsvärd"

Statliga Teracom AB driver det svenska marknätet för radio och tv utifrån tornet, som därför är ett skyddsobjekt.

- Den verksamhet som bedrivs i tornet är väldigt skyddsvärd. Det är ett skyddsobjekt och en samhällskritisk anläggning. Vi vill inte att den verksamhet som bedrivs där exponeras för potentiella hot som finns, säger säkerhetschefen.

Det handlar framförallt om information om verksamheten som Teracom driver i tornet och dels om direkta hot mot själva byggnaden. Experter inom underrättelsetjänst och polis gör enligt Johan Petersson även bedömningen att främmande makter under senare tid blivit mer intresserade av verksamheter som den i Kaknästornet.

Andra alternativ?

TT: Kan man inte ha öppet men ha fler vakter?

- Nej, den bedömningen har vi inte gjort. Vakterna i sig skulle inte vara en lösning, man kan säkert åstadkomma en viss nivå av säkerhet med fler åtgärder, men det skulle vara mycket kostnadsdrivande, säger Johan Petersson.