Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora scenen på Peace & Love-festivalen i Borlänge. Arkivbild.

Säkerhet i fokus på helgens festivaler

Festivalbranschen skärper säkerheten efter de uppmärksammade våldtäkterna på Bråvallafestivalen. Speciella trygghetslinjer och kameraövervakning ska förhindra sexbrotten.

I helgen beslutade Bråvallafestivalen att lägga ned sin verksamhet efter nya problem med misstänkta sexuella övergrepp, sedan fyra våldtäkter anmälts över helgen.

I morgon väntas 30 000 besökare till Borlänge för festivalen Peace & Love, som i fjol drabbades av en misstänkt våldtäkt, ett våldtäktsförsök och åtta sexuella ofredanden. I år har man extra personal på plats.

- Vi försöker förbättra säkerheten varje år. Vi har gått igenom hela området och satsat på belysning av mörka partier, runt buskar och träd. Vi har även minskat ner området lite, och skurit av ett parti vid en dalgång, säger Per-Arne Lundqvist, säkerhetsansvarig på festivalen.

Trygghetslinje

Nytt för i år är även en speciell trygghetslinje dit utsatta kan ringa.

- Den kommer vara bemannad under hela festivaltiden. Ringer man får man garanterat kontakt med någon, som sedan kan skicka ut ordningsvakt, fältassistent eller polis, säger Per-Arne Lundqvist.

Förra året anmäldes en misstänkt en våldtäkt i publikhavet på festivalen, precis som på Bråvalla i år. Peace & Love kommer i år göra riskbedömningar, där mer folk kommer ha uppsikt över publikhavet vid de större konserterna.

Kameraövervakning

I Stockholm väntas 40 000 människor besöka gratisfestivalen Rockfesten i Kungsträdgården på fredag och lördag.

Festivalgeneralen Niclas Lagerstam är även arrangör för Putte i parken, som i fjol drabbades av 38 misstänkta övergrepp i Karlstad. I år filmas all publik från scenen.

- Vi gör det för att eventuellt ha bevis ifall en gärningsman grips. I år har vi haft två sexuella ofredanden i Karlstad och inga när vi var i Linköping. Jag har absolut ingen aning om kameraövervakningen påverkar, men det kanske pratas mer om det och förhoppningsvis är folk lite mer skötsamma, säger Niclas Lagerstam, som inte vet om kameraövervakning kommer ske även på Rockfesten.

I helgen arrangeras även bilfestivalerna Power Big Meet i Lidköping och Summer Meet i Västerås, där arrangörerna räknar med upp till 100 000 besökare. I helgen anmäldes tre misstänkta övergrepp i staden på Västerås cityfestival. Även på Summer Meet satsar man på en ny trygghetslinje.

- På Cityfestivalen vände sig flickorna till vår personal, och det gick väldigt snabbt att få ut personal. Jag känner mig trygg i att systemet fungerar bra. Men sen har det ju inte hjälpt, det sker ju övergrepp ändå, säger Per-Olof Rask, säkerhetschef på Västerås stad.

På Cityfestivalen testade staden för första gången att använda sig av kameraövervakning, men i första hand för att se var det fanns trängsel. Samma teknik kommer användas på Summer Meet.

- Nästa steg kan ju vara att man använder kameror som kan fungera som bevismaterial vid brott. Det är för tidigt att säga, vi måste utvärdera hur det gick först, säger Per-Olof Rask.