Den traditionella julboken i Gävle invigdes den 3 december i år och står än så länge kvar.
Den traditionella julboken i Gävle invigdes den 3 december i år och står än så länge kvar.

Så ska Gävlebocken skyddas

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Kan en 13 meter hög bock i halm verkligen skyddas från att tändas på?

ANNONS
|

Svaret är både ja och nej.

- Ett år valde man att brandskyddsmåla bocken och då brann den inte. Ens spontana reaktion är ju att så svårt kan det inte vara att få den att stå kvar. Men det kanske det är för att den brinner så ofta, säger Robert Petersen, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar.

- Vi har provat flamskydd några gånger, men den har även brunnit med medlet på, så det har inte varit helt säkert. Den ser ut lite grann som en blöt hund med flamskyddsmedlet på och vi vill ju att den ska se ut som den traditionella julbocken med den fluffiga halmen, svarar Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson.

ANNONS

Det finns även fler aspekter att ta hänsyn till, påpekar Maria Wallberg. Medlet är inte bra för miljön och det finns även hälsorisker för bockbyggarna som ska stå där de drygt 1000 timmar som det tar att sätta upp bocken.

Sabotera går alltid

Det finns flera sätt att skydda Gävles berömda bock. Antingen kan man se till att branden snabbs släcks genom att installera sprinklersystem, eller genom impregnering eller med brandskyddsfärg.

- En kombination vore förstås det optimala, konstaterar Robert Petersen.

Samtidigt går alla skydd att sabotera. Finns det sprinklersystem kan de sättas för, häller man bensin på halm och tänder på kommer det till slut att börja brinna, trots flamskyddsmedel och brandskyddsfärg.

Kameror och staket

Maria Wallberg vill inte gå in på detaljer på hur bocken skyddas, men i år omgärdas den av både övervakningskameror och ett dubbelt så högt gärdsgårdsstaket än tidigare.

Men att det trots allt ändå skulle gynna Gävles turistnäring att bocken brinner tillbakavisar Maria Wallberg bestämt:

- Vi hävdar att det är tvärtom. Det skulle betyda mycket mer för Gävleborna att få uppleva bocken på plats ända tills vi plockar ner honom den 2 januari.

ANNONS
TT

Fakta: Gävlebockens liv

I år är det 51:a året som Gävlebocken sätts upp. Av de tidigare 50 gångerna som bocken har rests har den bara klarat sig helskinnad ett 15-tal gånger.

Gävlebocken väger 3 ton, är 13 meter hög och 7 meter lång.

Den första bocken byggdes 1966 – och eldhärjades redan samma år. Sedan dess har den brunnit eller blivit vandaliserad vid flera tillfällen.

1976 körde en raggarbil sönder den och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild.

ANNONS