Meteorregnet Perseiderna
Perseiderna är ett ljusspel utan motstycke – i flera dagar ”regnar” lysande stoft över himlen. Bild: Kevin Clifford/AP

Så ser du meteorregnet Perseiderna på bästa sätt

Packa liggunderlaget och kameran och ge dig av till den mörkaste platsen du vet. Nu är det dags för universums ljusshow: meteorregnet Perseiderna. Här får du tips om när och var du har störst chans att se det årliga ”stjärnfallet”.

ANNONS
|

Perseiderna kallas ofta stjärnfall och visst kan det se så ut: ljusstarka, färgskiftande streck som regnar över himlavalvet.

Namnet Perseiderna kommer från stjärnbilden Perseus (efter den grekiske hjälten med samma namn) men det är inte ett stjärnfall.

Ljusspelet uppstår när jorden korsar ett dammstråk som kometen Swift-Tuttle lämnade efter sig när den drog förbi solen (kometen har en omloppsbana där ett varv tar 133 år). De fallande glimtarna syns när partiklar i dammstråket pulveriseras i jordens atmosfär.

LÄS MER:Företagsjättarna tävlar om att ta turister till rymden

Fototips för att fånga Perseiderna på bild

Använd helst en vanlig kamera, inte mobilkameran.

Om du använder mobilen behöver du en som har lång exponering, alltså som släpper in ljus under flera sekunder när den fotograferar.

Ha kameran eller mobilkameran inställd på 5-10 sekunders exponering.

Använd stativ eller lägg/ställ ned kameran. Eftersom man fotograferar med lång exponering blir det lätt suddigt om man håller i den.

Använd gärna vidvinkelobjektiv för att få med så mycket av himlen som möjligt.

Perseiderna susar inte konstant över himlen. För att faktiskt fånga dem när de ”faller” bör man ställa in kameran så den fotograferar automatiskt flera gånger under en längre tid.

Så ser du Perseiderna bäst

Hur maxar man chanserna att få se Perseiderna?

Ett: Hitta en mörk plats.

Det är alltid bättre att ta sig en bit från stan och samhället när man vill titta på stjärnorna och himlafenomen. Det ska vara så mörkt som möjligt, eftersom artificiella ljuskällor tar över och hindrar stjärnskådaren från att se ordentligt.

ANNONS

Två: Titta inte för mycket på telefonen eftersom man då stör mörkerseendet.

Tre: Välj rätt tidpunkt och rätt natt.

I år har man störst chans att se Perseiderna natten mot onsdag och natten mot torsdag. Man ska satsa på att titta på himlen när den är som mörkast, alltså mitt på natten ungefär från midnatt och några timmar framåt.

LÄS MER:Rymdyra i Västsverige – samtidigt oroas industrin över budgeten

SMHI: Välj natten mot torsdag

Men för att faktiskt se något krävs det också att man har tur med vädret.

Enligt SMHI är inte natten mot onsdag ett toppenval eftersom det ska bli molnigt i Göteborg och hela Västra Götaland.

– Natten mot onsdag ser det inte ut att bli helt klart, det är en del moln som tidvis blir lättare och det kan vara en del luckor i molntäcket, men med molnigheten är det inte perfekt stjärnklart, säger Linus Karlsson, meteorolog.

Och natten mot torsdag?

– Det ser bättre ut, det ser ut att vara stora möjligheter till att vara klart. Av de två nätterna är det torsdag som ser mer lovande ut.

Det ska även vara relativt varmt båda nätterna och temperaturen ska hålla sig över 15 grader på de flesta platser i Västra Götaland.

Så det kommer vara helt okej att vara utomhus en längre tid?

ANNONS

– Ja precis, det tycker jag att man ska klara sig på, säger Linus Karlsson.

Förhoppningsvis klarar man sig också utan regnkläder.

– Natten mot onsdag skulle det kunna bli något lättare stänk, men i allmänhet är det mest uppehåll.

LÄS MER:Heidi fångade häftiga naturfenomenet på bild

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS