Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, säger att det utbrott av coronaviruset vi har i Sverige i första hand kommer från andra länder än Italien.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, säger att det utbrott av coronaviruset vi har i Sverige i första hand kommer från andra länder än Italien. Bild: Pontus Lundahl/TT

Så kom coronaviruset in i Sverige

Alpresenärer tog med sig coronaviruset till Sverige. Men tack vare framgångsrik smittspårning fick det aldrig någon större spridning. Istället smög sig viruset in från andra länder.
– Vi har ett omfattande resande och det hade inte gått att testa alla, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

På torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten en ny rapport om varifrån de virusstammar som spridit sig i Sverige kommer. Viruset består av arvsmassa som man i labbmiljö kan analyser och identifiera – och på så sätt kan man också spåra vilken väg de stammar som spridit sig i länder tagit hit.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att man från myndighetens sida under pandemin löpande analyserat de virus som man stött på i Sverige och publicerat resultaten på en öppen databas.

Av detta material har man nu tagit fram den rapport som visar varifrån coronaviruset kommit och hur det spridit sig.

ANNONS

– Det vi gjort nu är att analysera de svenska virusstammarna för att se om vi kan se ett mönster, för att få en förståelse av spridningen inom landet, säger hon.

Stort fokus på Italien

Under mars var det ett stort fokus på Italien och de svenska sportlovsfirare som åkte till alperna för att åka skidor. Så också från smittskyddets sida.

– I våra analyser ser vi tydligt den enorma import från Italien, säger Karin Tegmark Wisell.

Men av de prover och analyser som gjordes under april kan man se ett annat mönster. Den italienska smittan var betydligt mindre förekommande och istället var det andra länder som skiljde ut sig. Av det kan man nu slå fast att smittan kom in i Sverige från flera olika länder, som Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och USA.

Den slutsats myndigheten drar av detta är att smittskydden i regionerna genom isolering och smittspårning i hög utsträckning hindrade smittan från Italien att få fäste i Sverige. I stället kom smittan in i landet från en rad olika länder eftersom pandemin då redan var ett faktum.

– Det var viktigt att vi var uppmärksamma på dem som kom från Italien och hade smittan med sig. Det har varit viktigt för effekten. Vad vi ser är att Italiensmittan inte galopperat iväg, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

Inte möjligt att testa alla

På myndighetens presskonferens på torsdagen fick hon frågan om fokuset på Italien gjort att man missade personer som kom hem från andra länder under samma tid.

– Ja, det finns all anledning att tro att det är på det här sättet. De typer vi ser i våra analyser fanns i de flesta Europeiska länder. Men vi är ett land som reser väldigt mycket. Det rör sig om 14-15 miljoner resor per år, så det hade inte varit möjligt att provta alla som kom hem.

Smittan kom dessutom in i landet under en period då många dras med olika typer av luftvägsinfektioner.

– Det hade inte ens varit görligt att testa alla med symptom, säger Karin Tegmark Wisell.

Under presskonferensen fick hon också frågor om hur hon ser på den hårda kritik Sverige får för sin coronastrategi och om hon kunde se att landet borde stängt ned ytterligare. Men det tycker hon inte.

– Det är uppenbart att det är betydelsefullt hur spridd smittan var när man gjorde sin nedstängning. Det kan man se när man jämför Skåne och Själland. I regioner där man inte hade så stor smittspridning innan vi satte in åtgärder har vi lyckats stoppa smittan ganska väl. Vi ser att vi fått en effekt av vår strategi.

ANNONS

LÄS MER:Folkhälsomyndighetens nya råd: "Res inte med spårvagn"

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS