Arkivbilder: Magnus Sundberg/Frank Augsten/Peter Kroon
Arkivbilder: Magnus Sundberg/Frank Augsten/Peter Kroon

Så förvarar gängen sina vapen

Klimatet inom den kriminella världen har hårdnat. Därför väljer allt fler personer i denna miljö att beväpna sig på ett annat sätt än tidigare. Men i och med att medlemmarna i gängen ständigt är på polisens radar är det få som bär vapen regelbundet. Lösningen - vapnen grävs ner och gängen anlitar målvakter.

ANNONS
|

Klimatet inom den kriminella miljön har hårdnat.

– Man kanske tar till våld i situationer där man tidigare inte gjorde det. Det är en ökning av skjutningar på allmän plats kopplat till kriminella nätverk och liknande, berättar Daniel Vesterhav vid Brottsförebyggande rådets, Brå, enhet för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet.

Han berättar att det successivt varit en förändring och att det började vid millenniumskiftet.

Daniel Vesterhav är en av dem som ligger bakom Brås nya rapport om den organiserade brottsligheten i Sverige. Det han berättar om är den bild man fått efter att ha sammanställt intervjuer med poliser och uppgifter ur underrättelserapporter.

ANNONS

LÄS MER: Det betyder märkena på Bandidosvästarna

Beväpnar sig

Som en följd av det hårdnade klimatet har personerna som rör sig inom denna miljö börjat beväpna sig på ett annat sätt.

– Man ser till att ha vapen i sin närhet, säger Daniel Vesterhav och fortsätter.

– Dels så kan det ge en trygghet att ha ett vapen.

Det gäller såväl medlemmar i de territoriella gängen som för medlemmarna i mc-gängen Bandidos och Hells Angels.

I rapporten skriver de också att de bär vapen för att kunna försvara sig mot andra kriminella.

– De är rädda de här människorna, de är rädda och de har all anledning att vara det. Det är ett så pass hårt klimat, har en polis sagt till Brå enligt rapporten.

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

Lätt att få tag i vapen

Men samtidigt har vapen i ännu högre grad blivit ett attribut för en kriminell livsstil – en statussymbol kopplat till skrämselkapitalet.

– Man vill kunna visa upp att man har tillgång till vapen, säger Daniel Vesterhav.

Detta innebär att medlemmarna i gängen köper vapen utan att ha planerat att använda dem.

Daniel Vesterhav berättar att de fått bilden av att det är lätt för de kriminella att få tag i vapen.

ANNONS

– För en stor del tror jag ändå att ett vapen finns bara några telefonsamtal bort. Så på så sätt är det lätt, säger en intervjuperson som är med i rapporten till Brå.

Vapen från Tjeckien och forna Jugoslavien

De flesta vapnen inom den kriminella världen kommer från Tjeckien och forna Jugoslavien. I Brås rapport skriver man att de skingrats från vapenförråd och sedan spridits över nästan hela världen.

Men samtidigt är det hög status att ha ett ovanligt vapen, till exempel MP-5, Glock, Luger eller Smith & Wesson, skriver Brå.

– Man nöjer sig inte längre med gamla rostiga Kalasjnikovs som inte fungerar för att de legat nergrävda i jorden i femton år. Om man verkligen tänkt använda vapnet, och inte bara hota med det, så får det ju inte klicka, säger en polis till Brå som är med i rapporten.

Sergeant at arms

Inom mc-gängen har man utsedda personer som ansvarar för klubbens säkerhet. Den här personen har titeln Sergeant at arms, enligt en polisrapport om Bandidos från i maj 2015. Här står det att mc-klubbens Sergeant at arms också ansvarar för att det ska finnas vapen.

Men samtidigt är medlemmarna i mc-gängen under ständig poliskontroll. Detta gör att de inte bär vapen regelbundet. Därför är det ovanligt att de bär vapen när polisen stannar dem. I Brårapporten skriver man att medlemmarna därför använder sig av så kallade "taktiska vapendepåer". Poliser har berättat för Brå om att medlemmarna kan gräva ner sina vapen i närheten av sitt klubbhus, sina bostäder eller på något annat ställe.

ANNONS

Mc-gängen använder sig också av målvakter som förvarar vapnen åt dem. Ofta utnyttjas medlemmar i undergrupperingar för att göra detta.

– Man använder sig också av uppställda bilar med vapen i, särskilt om man ligger i konflikt med någon annan. Så att man lätt kan komma åt dem om man behöver dem, säger Daniel Vesterhav.

Undviker skottlossningar

Men när det kommer till att använda vapnen är mc-gängen mer sansade.

– Man måste kanske ta hänsyn, ur ett grupperspektiv. Man måste förankra det här mer om man går in i en konflikt och se vad det innebär för gruppen i stort. Om man går in i en konflikt med en annan gruppering så måste det kanske ända upp på europanivå, säger Daniel Vesterhav och fortsätter.

– Konflikterna och skjutningarna är egentligen inte bra för de här grupperingarna för de dra till sig myndigheternas uppmärksamhet, det blir turbulent i den kriminella miljön och man måste ha skottsäker väst på sig. Det blir ganska svårt att bedriva kriminell verksamhet om man ligger i väpnad konflikt med någon annan. Så egentligen är det väldigt kontraproduktivt.

ANNONS