Så följer FHM smittoläget när allmänheten inte ska testa sig för covid-19

Genom bland annat avloppsvatten, webbpaneler och statistik från 1177 hoppas Folkhälsomyndigheten kunna följa covid-19-läget framöver. Myndigheten medger dock att det blir svårare att följa utvecklingen, nu när testningen av allmänheten har upphört.

ANNONS
|

Pandemin har gått in i en ny fas och ekonomiskt är det inte längre försvarbart att erbjuda covid-19-tester till alla med symptom. Det menade Folkhälsomyndigheten, som från och med onsdagen tagit bort rekommendationen om att allmänheten ska testa sig.

I stället är nu provtagningen endast avsedd för patienter och personal inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

LÄS MER:Fler dör i corona än förra våren – men många har skydd mot svår sjukdom

Testning inom vården och omsorgen

Redan den 20 januari begränsades testningen något, och när den nu helt upphör för de flesta i befolkningen medger Folkhälsomyndigheten att smittan kommer vara svårare att följa.

– Vi tror att det får en effekt på antalet fall – så det går inte att från dag till dag, eller vecka till vecka, att följa antalet bekräftade fall och tro att det speglar smittspridningen, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Bland hälso- och sjukvårdspersonal har provtagningen varit konstant över tid, menar hon, och det kan i den gruppen därför vara möjligt att fortsatt följa förändringar även på kort sikt. På samhällsnivå säger dock de bekräftade fallen alltså mindre.

– Man får mer titta på trenden efter ett tag, och sedan följer vi så klart sjukvårdsbelastningen och andra system.

Sjukligheten ser inte ut att öka

De andra systemen som nu får en viktigare roll har funnits även tidigare under pandemin. Ett sådant är en enkät som Folkhälsomyndigheten skickar ut till en webbpanel.

– Vi tittar på hur många som har symptom i samhället – där har vi något som heter Hälsorapport – och där ser det i alla fall inte ut som att den totala sjukligheten i samhället ökar. Men det är svårt att veta.

LÄS MER:Anders Tegnell om immuniteten och slutet på coronapandemin

Analyserar avloppsvatten och 1177

Ett annat sätt som man kan följa smittoutvecklingen på är genom analyser av virushalterna i avloppsvattnet. I Göteborg visade analyserna av förra veckans prover att halterna av coronaviruset börjat minska.

– Vi utvärderar det tillsammans med forskare. Hur många som ringer till 1177 med infektionssymptom är en annan del vi kollar på.

LÄS MER:Corona i avloppsvattnet minskar – men sportlovet oroar

Coronaläget i omvärlden övervakas

Danmark och Norge har också tagit bort så gott som alla restriktioner, men jämfört med i Sverige fortsätter man där att testa allmänheten. Folkhälsomyndigheten håller således också ett öga på omvärlden för att se hur covid-19-läget förändras generellt.

ANNONS

– Vi tittar på hur det ser ut i våra grannländer, och i Europa, på vad som händer där. Vi har också fortsatt en övervakning med helgenomsekvensering för att se vilka varianter som cirkulerar i Sverige, säger Sara Byfors.

LÄS MER:Lättade restriktioner i flera EU-länder

Byfors: ”Tillräckligt god överblick”

Hon menar att Folkhälsomyndigheten har möjligheten att följa smittspridningen i landet på ett tillräckligt bra sätt, även nu när den storskaliga testningen för covid-19 upphör.

– Vi bedömer att vi har en tillräckligt god överblick i det korta perspektivet, här och nu, för att vara trygga med de beslut vi har fattat.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren om hur man ska se på covid-19 nu: ”Som en influensa”

LÄS MER:Förskolorna i Göteborg uppmanas att behålla vissa coronaåtgärder

LÄS MER:701 dagar av pandemi – bilderna vi aldrig glömmer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS