Astrid Lindgrens inlägg i skattedebatten kan ha bidragit till att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten 1976.
Astrid Lindgrens inlägg i skattedebatten kan ha bidragit till att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten 1976.

Sälar och sagor kan vända valvindar

En månad kvar till valet och fortfarande finns det utrymme för en enskild händelse, skandal eller utspel som vänder valvinden. Säldöd hjälpte Miljöpartiet in i riksdagen och Astrid Lindgren kan ha stjälpt S-regeringen 1976. Det finns många exempel på hur opinionen påverkats.

ANNONS
|

Kan sommarens torka lyfta klimatfrågan inför valet eller skogsbränderna sätta fokus på Sveriges krisberedskap? Ofta är det först i backspegeln som slutsatser kan dras, när partier och statsvetare gör sina valanalyser.

- Det är jättesvårt att säga, allt man säger blir spekulationer och hypoteser. Men jag tror att det kan ändra agendan i så måtto att frågorna kring invandring och integration, som har dominerat så mycket, inte får samma fokus, säger Maria Oskarson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Hur en ökad betoning på frågor som krishantering och jordbruksstöd skulle kunna påverka stödet för enskilda partier är vanskligt att sia om.

- Generellt brukar regeringspartier gynnas av kriser, men i det här fallet vet jag inte om det är så. Jag tror att de etablerade partierna är tämligen eniga om att krisberedskapen behöver ses över.

Frågorna som påverkade

Några exempel på tidigare uppmärksammade frågor som har påverkat val:

Den 10 mars 1976 publicerade Expressen ett inlägg där författaren Astrid Lindgren i sagoform ondgjorde sig över höga marginalskatter. Det ansågs ha bidragit till att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten.

Centerledaren Thorbjörn Fälldin fick samtidigt draghjälp av det växande kärnkraftsmotståndet när han i valrörelsen lovade att avveckla kärnkraften till 1985.

I det följande valet 1979 blossade kärnkraftsdebatten upp till den dominerande valfrågan efter reaktorolyckan i Harrisburg i USA samma år. Den tvingade Socialdemokraterna att ge upp motståndet mot en folkomröstning om kärnkraften, som hölls 1980.

S-regeringen återtog makten i valet 1982, efter att ha utlovat löntagarfonder som blev det valets huvudfråga.

Våren 1988 hittades tusentals sälar döda i Skagerrak och Kattegatt. Många skyllde på föroreningar och miljöfrågan kom i fokus, vilket anses ha hjälpt Miljöpartiet in i riksdagen. Säldöden visade sig dock bero på ett virus.

ANNONS

I valet därpå, 1991, tog sig ännu ett parti in i riksdagen för första gången, Kristdemokraterna. En enskild fråga – kravet på vårdnadsbidrag – anses ha lyft partiet över riksdagsspärren.

Maxtaxa och språktest

En plånboksfråga som anses ha hjälpt Socialdemokraterna behålla regeringsmakten i valet 1998 var statsminister Göran Perssons löfte om en låg och enhetlig maxtaxa i förskolan.

I ett sommartal den 3 augusti 2002 presenterade Folkpartiets (numera Liberalerna) ledare Lars Leijonborg ett integrationspolitiskt program med bland annat krav på språktest för medborgarskap. Partiets opinionssiffror steg dramatiskt, från att ha legat under 5 procent hos Sifo i juli. I valet i september fick partiet 13,4 procent.

Strax före valet publicerade SVT:s Uppdrag granskning sitt omtalade reportage med dolda inspelningar från valstugor, där lokalpolitiker uttalade sig negativt om invandring. Avslöjandet drabbade främst Moderaterna, som backade rejält i opinionen i valets slutskede.

"Öppna era hjärtan"

I valet 2006 övertog den borgerliga Alliansen makten. Dåvarande S-ledaren Göran Persson ger i sin bok "Min väg, mina val" fastighetsskatten skulden för valförlusten.

Inför valet 2014 vädjade statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt till väljarna att "öppna sina hjärtan" inför det växande antalet asylsökande. Vilken inverkan det hade på valresultatet är omtvistat men Sverigedemokraterna gick starkt fram i valet, Alliansen förlorade regeringsmakten och Reinfeldt lämnade både partiledarposten och riksdagen.

ANNONS
TT

ANNONS