Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

"Ryssland har rustat upp i tjugo år"

Under gårdagen bekräftade Försvarsmakten att Ryssland skulle placera två korvetter med kärnvapenkapacitet i Östersjön. Fartyg uppges ha en kapacitet att avfyra långdistansvapen som når så långt som till Island.

– Vi kan bekräfta att två ryska stridsfartyg, korvetter, har passerat Stora Bält in i Östersjön, sa Kristina Åstrand Bohman, kommunikatör vid Försvarsmakten till GP under gårdagen.

Bedömare trodde först att fartygen, som varit baserade i Svarta havet, skulle stanna i Medelhavet. Men de fortsatte vidare till Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält vid Danmark. De antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad. Det som väckt extra uppmärksamhet är att de två fartygen är utrustade med långdistansrobotar, med mycket längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen fördes till Kaliningrad.

- Vi har information och följer utvecklingen som gäller förändringar i vårt närområde. Jag får löpande information om sådana här saker, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT om de två fartygens färd, från Svarta havet, genom Medelhavet och nu på väg in i Östersjön.

Peter Hultqvist vill inte spekulera i varför förflyttningen sker just nu, om det är ett svar på något som Sverige, Natoländer eller andra har gjort. Han vill inte heller säga något om huruvida Sverige ser förflyttningen som tillfällig eller permanent.

"Stark markering"

Att ryska staten placerar fartyg av den här typen i Östersjön, beskrivs av Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan som en "väldigt stark markering".

– Det är en mycket stark ryskpolitisk markering. Men det grundläggande är att det inte alls är förvånande, säger han.

Enligt Tomas Ries ingår det senaste draget i en allmän rysk militärupprustning som pågått sedan slutet på 90-talet. Ryssland har under 20 års tid systematiskt byggt upp deras europeiska kärnvapenstyrka, och i synnerhet de senaste sex åren. 

Bryter mot tjugoårigt avtal

Men vad som är uppseendeväckande med Putins senaste drag är att han bryter mot ett tjugoårigt avtal.

– Det bryter INF-avtalet. Det är ett avtal som USA ingick med Ryssland, Forna Sovjet, i slutet av 80-talet. Putin har tidigare sagt att det var ett av de största misstagen som gjorts och att de aldrig borde ingått i avtalet, säger Tomas Reis.  

INF-avtalet, som tecknades i Washington 1987, gick ut på att både USA och Ryssland tog bort alla kärnvapen som hade en räckvidd på mellan 500-5000 kilometer från Europa. De två fartygen som nu placeras i Östersjön sägs enligt ryska källor kunna bära kärnvapen med en räckvidd på 2 600 kilometer.

Allvarliga konsekvenser

– Det får både politiska och militära konsekvenser som är väldigt allvarliga, säger Tomas Reis, 

Det ironiska i placeringen av fartygen, är enligt Tomas Reis, att man har flyttat fartygen från Svarta havet.

– Nu flyttar han dem därifrån, in i Östersjön, och får uppmärksamhet. Rent militärt skulle han inte behöva det, eftersom de är mer sårbara här än i Svarta havet, så det är för uppmärksamheten, säger han.

Så man skulle kunna säga att Putin spänner musklerna?

– Så skulle jag tolka det. Det är nog väldigt demonstrativt, säger Tomas Reis. 

Bör vi i Europa oroa oss efter det senaste draget från Ryssland?

– Den här saken i sig, behöver man inte oroa sig över. Men det vi måste ta på allvar och oroa oss för, är den allmänna ryska upprustningen. Den har pågått sedan slutet på 90-talet, men våra politiker vaknade upp efter Ukraina 2014, säger Tomas Reis. 

Tomas Reis säger att det svenska försvaret idag är svagt, och att det inte går snabbt att bygga upp igen, vilket är något Ryssland jobbat med de senaste två decennierna. Varför placeringen i Östersjön händer just nu, tror Tomas Reis är vältajmat av Putin.

– Putin har tajmat det här bra. Presidenten i USA är på väg ut, så nästa får tackla det här. Jag skulle tro att det blir väldigt svårt för Nato att inte reagera, just eftersom Ryssland bryter mot INF-avtalet, säger han.

Nato måste reagera

Hur Nato kan tänkas reagera på Putins drag, är ännu oklart, men Tomas Reis ser flera möjliga aktioner - men att Nato måste reagera är det ingen tvekan om. Anledningen till det är framförallt eftersom Putin bryter mot avtalet om kärnvapen i Europa. 

– Allt ifrån att man protesterar till att man börjar omvärdera kärnvapenstrategierna i Europa. Det har vi inte gjort på tjugo år. Eventuellt kan man tänkas införa några slags kärnvapen som kan motverka de här kärnvapnen. 

"Vi är i början av en upptrappning av militära spänningar i Europa"

Enligt Tomas Reis är detta bara början på de militära spänningarna som kommer ske i Europa.

– Vi är i början av upptrappning av militära spänningar i Europa.Ryssland visar att det inte går att förhandla med dem, att Putin inte litar på oss och kör sitt eget lopp, säger han. 

Oro för luftattacker

Samtidigt som rapporterna om de ryska fartygen inkom, rapporterade det spanska utrikesdepartementet att man gett tillstånd till det ryska hangarfartyget Kuznetsov med flera följeskepp får lägga till i den spanska hamnstaden Ceuta, skriver DN. 

Men Nato är bekymrade över att Kuznetsov kan vara på väg in i Medelhavet för att delta i attackerna på Aleppo. Attackerna i Aleppo har FN tidigare fördömt som misstänkta krigsbrott, eftersom de i stor omfattning drabbat civila mål, skriver tidningen. 

- Stridsgruppen kan komma att användas till att stärka Rysslands förmåga att delta i stridsinsatser över Syrien och genomföra ännu fler flygattacker mot Aleppo. Oron gäller att hangarfartygsgruppen kan användas som plattform för ytterligare luftattacker mot civila i Aleppo, sade Nato-chefen Jens Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel i går.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.