Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Ryssland försöker framstå som mäktigare än de är”

Under onsdagen framkom uppgifter om att de ryska flygplan som för några veckor sedan kränkte svenskt luftrum även kan ha varit bestyckade med kärnvapen. Men även om han menar att man bör ta kränkningen på allvar, så manar försvarsexperten Ilmari Käihkö till försiktighet kring uppgifterna.
– Ryssland kommer aldrig säga vad de vill, utan det kommer alltid att bli olika tolkningar, säger han.

I samband med en gemensam militärövning med Sverige och Finland i Östersjön den 2 mars i år kränkte fyra ryska stridsflygplan svenskt luftrum öster om Gotland.

Stridsflygplanen bestod av två jaktflygplan och två bombflygplan som hann röra sig någon kilometer in i det svenska luftrummet innan de avvisades av Försvarsmakten.

LÄS MER: "Högst tveksamt om man kan lita på Ryssland"

Flygplanen ska ha varit bestyckade med kärnvapen

Enligt Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson skulle kränkningen kunna vara en markering mot Sveriges stöd till Ukraina, någonting som även Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, nämner som en rimlig förklaring:

– Det kan ha att göra med Sveriges stöd till Ukraina att göra, eller Natodiskussionen som har ökat under de senaste veckorna. Men hursomhelst så är det väl helt enkelt ett hot. De försöker signalera att även om de är upptagna i Ukraina så kan de attackera Sverige om de skulle vilja, säger han.

Under onsdagen framkom även uppgifter om att två av flygplanen ska ha varit kärnvapenbestyckade. Om så skulle vara fallet menar Ilmari Käihkö att det skulle innebära ytterligare en förstärkning av den ryska maktdemonstrationen.

– Det är väl det ultimata hotet att använda kärnvapen. Ryssland vill visa att de är starkast, och hotbilden blir ju mycket starkare om den även innefattar kärnvapen.

”Det är inte första gången luftrummet kränks”

Men även om alla hot mot Sverige ska tas på största allvar, så menar han att man bör hantera de framkomna uppgifterna med försiktighet.

– Man viftar med kärnvapenkortet för att visa att man kan attackera om man vill, men jag tror egentligen inte att man ha resurserna att attackera något annat land samtidigt som man är i Ukraina, så de försöker väl framstå som mäktigare än de egentligen är, säger Ilmari Käihkö, och fortsätter:

– Det kan såklart även vara så att Ryssland har ett intresse av att få oss att tro att flygplanen var kärnvapenbestyckade även om de inte var det. Ryssland kommer aldrig säga vad de vill, utan det kommer alltid att bli olika tolkningar, så jag skulle fortfarande vänta på att få det verifierat innan man börjar dra några slutsatser av det.

Borde vi vara oroliga för en rysk invasion?

– Sådant här skapar lätt oro, men det är ju också Putins syfte att öka oron, så även om man självklart måste ta det här på allvar så ska vi inte heller bli nyttiga idioter för Putin. Mest sannolikt är att det inte kommer att hända. Ryssland är rätt upptagna i Ukraina och de skulle inte tjäna någonting på att gå in i Sverige, säger Ilmari Käihkö.

– Försvarsmakten tar säkert det här på stort allvar men det är inte första gången luftrummet kränks, det har hänt förut och det är någonting som vi kan förvänta oss även i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.