Ett ryskt spaningsplan, SU-24, upptäcktes av flygvapnets incidentberedskap öster om Gotlands sydspets strax efter 14.30 fredag 14 juni 2024.
Ett ryskt spaningsplan, SU-24, upptäcktes av flygvapnets incidentberedskap öster om Gotlands sydspets strax efter 14.30 fredag 14 juni 2024. Bild: Kalmeborg

Rysk ambassadör uppkallad till UD efter kränkning

Utrikesdepartementet meddelar att Rysslands ambassadör i Sverige under tisdagen kallades upp till UD. Enligt departementet ska det ses som en markering mot den kränkning av svenskt luftrum Ryssland genomförde 14 juni.
”Vid mötet underströks att det ryska agerandet är oacceptabelt och oprofessionellt”, skriver UD i mejl till GP.

ANNONS
|

Det var i fredags eftermiddag som flygvapnets incidentberedskap upptäckte ett ryskt spaningsplan på svenskt territorium öster om Gotlands sydspets.

Planet avvisades av två Jas Gripen, som lyfte från Gotland.

Bristande respekt för territoriell integritet, menade flygvapenchefen Jonas Wikman.

Utrikesminister Tobias Billström (M) meddelade omgående att han ämnade kalla upp den ryske ambassadören till UD i Stockholm.

Detta skedde under tisdagen.

Efteråt gjordes följande uttalande från utrikesdepartementet:

”Utrikesdepartementet har tisdagen den 18 juni kallat upp den ryske ambassadören i Stockholm för att markera mot den ryska kränkning av svenskt luftrum som ägde rum fredagen den 14 juni. Vid mötet underströks att det ryska agerandet är oacceptabelt och oprofessionellt.”

ANNONS

LÄS MER:Flygvapnet avvisade ryskt stridsflyg

LÄS MER:Ryskt flyg provocerar försvarsministern

LÄS MER:Nato: Hit kan Sveriges flygvapen skickas i vår

ANNONS