Darts uppdrag.
Darts uppdrag. Bild: Anders Humlebo/TT

Rymdfarkost på väg för att knuffa asteroid

Nasa har skjutit upp rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test), som är tänkt att ramma en 160 meter stor asteroidmåne.

ANNONS

Projektet är ett försök att ändra den tunga rymdstenens omloppsbana. Experimentet är det första i sitt slag och kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden.

Farkosten sköts upp med en Falcon 9-raket från företaget Space X vid Vandenberg Space Force Base i Kalifornien, USA.

Om allt går vägen ska Dart träffa asteroidmånen Dimorphos i september 2022.

– Det här kommer inte att förstöra asteroiden. Det kommer bara att knuffa den lite, säger Nancy Chabot vid Johns Hopkins laboratorium för tillämpad fysik, som arbetar med projektet.

Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, närmare 3 miljarder kronor.

ANNONS
Dart lyfte sent i kvällsmörkret på tisdagen lokal tid från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien.
Dart lyfte sent i kvällsmörkret på tisdagen lokal tid från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien. Bild: Mark J Terrill/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS