Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Se upp, för högerregeln gäller inte. Riskerna för att krocka med skrot har ökat under rymdfärder. Arkivbild.

Rymden – en soptipp av kosmiska proportioner

Det är inte bara vår egen planet vi skräpar ner. Nu finns det 150 miljoner bitar småskrot som är skapade av människan i omloppsbana runt jorden och som är stora nog att skada en rymdfarkost eller satellit vid en krock.

På mindre än ett kvarts sekel har också mängden kraftigare skräp som helt kan förstöra en rymdfarkost mer än fördubblats, larmar forskare på en konferens i Darmstadt i Tyskland om rymdskrot.

- Vi är verkligen mycket oroade. Det här problemet kan bara lösas globalt, säger Rolf Densing, operativ chef vid den europeiska rymdorganisationen ESA.

De har fallit av rymdfarkoster, satelliter, rymdstationer och testraketer under människans sex decennier i rymden – eller kastats ut med flit.

Med tanke på att deras fart på 28 000 kilometer i timmen ger en skaplig genomslagsförmåga är inte ens de mindre skrotbitarna att leka med.

Och även om vidderna där ute minskar riskerna för kollision, kliar sig forskarna i huvudet av oro för framtida rymdfärder.

Enligt ESA snurrar nu cirka 5 000 skrotbitar som är över en meter stora i omloppsbana, cirka 20 000 bitar är över 10 centimeter och cirka 750 000 är "flygande kulor" på ungefär 1 centimeter. Och om alla bitar som är över en millimeter räknas är antalet nu uppe i cirka 150 miljoner, enligt kalkylerna.