Rykte: Sverige hämtar flyktingar med lyxkryssare

ANNONS
|

Det är den libanesiska tidningen al-Diyar, som står nära den syriske diktatorn Bashar al-Assad, som sprider ryktet, där man berättar att Sverige och Norge ska hämta flyktingar med lyxkryssaren från Libanon, Turkiet och Jordanien.

Det tyska utrikesministeriet har nu startat en motkampanj för att stoppa de florerande ryktena, med rädsla för att människor ska få falska förhoppningar. Uppgifterna sägs bland annat vara spridda av människosmugglare för att kunna sälja dyra biljetter till länder som Sverige och Tyskland, enligt Der Spiegel.

Läs också: Göteborgs politiker om flyktingkrisen

ANNONS

Motkampanjen använder sig bland annat av tyska ambassader runt om i världen. Den tyska ambassaden i Kairo använder fakta för att avskräcka och säger att av de 800 000 flyktingar som kommer till Tyskland, har bara en väsentlig del chans till att få stanna. I Afghanistan twittrade tyska ambassaden om att bara en tredjedel av inlämnade asylansökningar beviljas.

Der Spiegel skriver att ryktena har fått spridning sedan Angela Merkel, Tysklands förbundskansler bestämde att flyktingar utan formaliteter skulle släppas in från Ungern förra helgen.

ANNONS