Foto: Privat
Foto: Privat

Rullstolsplatser bokas – för barnvagnar

När rullstolsburna Charlotte Sjöberg, 34, reste med SJ blev hon minst sagt förbannad. En kvinna med barnvagn hade bokat upp platsen som är till för funktionshindrade – något som händer tämligen ofta, enligt SJ. – Jag blir så arg och ledsen, säger hon.

ANNONS
|

För tre år sedan var Charlotte Sjöberg, 34, med om en olycka i Atlanta, USA. Hon föll från ett parkeringsgarage på sjätte våningen och blev förlamad från midjan och nedåt.

Sedan dess är hon rullstolsburen, vilket innebär att hon behöver en plats som är avsedd för funktionshindrade när hon åker tåg.

Men när hon skulle ta ett av SJ:s tåg under midsommarhelgen var den platsen redan tagen – av en kvinna med barnvagn.

–Det är tydligen ganska vanligt att människor med barnvagnar bokar rullstolsplats. Det är en sak att utnyttja platsen för funktionshindrade om ingen sitter där, men det är höjden av fräckhet att boka den.Tågkonduktören sa att ungefärnio av tio som bokar rullstolsplatsen har barnvagn och inte rullstol. Personerna som har gjort det är alltså fruktansvärt medvetna och jag blir så otroligt upprörd.

ANNONS

För SJ, som har en vagn med en till tre platser där funktionshindrade kan sitta, är det svårt att kontrollera vem som bokar platsen och Ronny Hörstrand, pressansvarig på SJ, tycker det är tråkigt att människor utan funktionshinder tar sig friheten att boka upp en sådan plats.

– Man ska aldrig hindra framkomligheten och säkerheten för funktionshindrade. De med barnvagn ska fälla ihop dessa och inte boka den platsen. Det är problem att våra tjänster missbrukas och vi håller på och ser över detta, säger han.

Ronny menar dock att behovet avplatser för funktionshindrade inte är stort.

– I dagsläget har vi inte sett behov av fler platser, säger han.

Kvinnan som hade bokat platsen på tåget som Charlotte reste med fick hjälp av tågkonduktören att hitta en annan plats.Men Charlotte blev ändå arg, då hon fick höra hur vanligt det är att människor gör så.

– Det är en sak om man blir tilldelad en rullstolsplats, men man måste kryssa i en särskild ruta. Det är alltså ett aktivt val av de som bokar, säger hon.

Charlotte som tycker att detta är ett problem, valde att skriva ett inlägg på SJ:s facebook-sida, som fått många reaktioner och delningar. Läs inlägget här.

ANNONS
ANNONS