Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rubrik

HÄRRYDA: Buddistmötet slutade i tragedi. En kvinna avled av koloxidförgiftning och ytterligare fyra kvinnor i 40-årsåldern fördes medvetslösa till sjukhus för vård i tryckkammare. Orsaken är troligen rök från en värmekälla.
I går samlades ett 100-tal buddister från hela Västsverige i Härryda för att fira en religiösa ceremoni.. Högtiden skulle hållas i Skårtorp, där den buddistiska föreningen Wat Budda Udayana hyr en äldre villa. Här bor också munken, som står i centrum för firandet. Redan på fredagen samlades buddister för att förbereda högtiden. Många sov över i villan, men de fem kvinnorna sov i ett avgränsat rum i en garagebyggnad.
På morgonen saknades de fem som sov i garagerummet. En kvinna gick dit för att väcka dem och gjorde den fasansfulla upptäckten. Rummet stank av rök och kvinnorna var djupt medvetslösa.
SOS Alarm larmades omedelbart och totalt sju ambulanser ryckte ut. Räddningspersonalen tog över den hjärt-/lungräddning som påbörjats, men livet stod inte att rädda på en av de fem kvinnorna.
Övriga fyra fördes till Östra sjukhuset för vård i tryckkammare. Den svårast skadade kvinnan kördes med respirator i helikopter vidare till tryckkammaren i Uddevalla. Efter en första 90-minutersbehandling i tryckkammaren befarade överläkare Tom Brokopp på intensiven på Uddevalla sjukhus, att kvinnan kommer att få bestående hjärnskador.
- Risken finns att hon inte vaknar ur medvetslösheten eller att hon i alla fall kommer att få skador, som inlärningssvårigheter, berättade han.
Under natten ska hon ha fått ytterligare behandling.
En av de kvinnor som behandlas på Östra sjukhuset har vaknat ur medvetslösheten. De andra två har förbättrats och ytterligare två behandlingar väntar.
- Alla tre har legat i tryckkammaren tillsammans, under övervakning av två sjuksköterskor, berättar tryckkammarläkaren Olaf Gräbel på Östra sjukhuset.
Polisens tekniker undersökte i går eftermiddag det rum där kvinnorna sovit för att klargöra vad som kan ha förorsakat koloxidförgiftningen. I utrymmet som var cirka trettio kvadratmeter, fanns ett värmeelement, en utegrill och en gasoldriven värmekälla.
- Syret har tagit slut i rummet, men vi vet ännu inte vilken av värmekällorna som orsakat det, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.


Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.