Romsons missar och grodor

ANNONS
|

Åsa Romsons tal i Almedalen förra året startade kedjan. Sedan dess har hon ofta figurerat i medierna i mindre smickrande sammanhang. Då var hon enbart språkrör, numera är hon vice statsminister och miljöminister och granskas än hårdare.

Men trots missar och en del märkliga uttalanden har hon fortsatt ett starkt stöd inom partiet. Statsvetaren Jenny Madestam har i bland annat SR-podden Det politiska spelet beskrivit MP:s process i samband med språkrörsvalet och hur starkt stöd Åsa Romson har. Jenny Madestam forskar om just partiledarbyten. Hon säger att det, förstås, finns en gräns för hur många grodor MP tål, men att den fortfarande är långt borta.

ANNONS

För den minnessvaga finns här fem av de mer omskrivna Romsonmissarna:

1) Vita medelålders män är miljöbovar

I sitt tal i Almedalen förra året utmålade Åsa Romson vita, medelålders, heterosexuella män som miljöbovar. Rent statistiskt är de överrepresenterade när det gäller köttätande, bilkörande och timmar i flygplan. Men det finns också en hel del män som röstar på Miljöpartiet och inte vill bli utpekade som bovar för att de är män.

Talet var ett försök från Romson att hejda den rosa kannibalismen på de rödgröna. Då såg det ut som att Feministiskt initiativ var på väg in i riksdagen.

Så här stod det i Åsa Romsons manus:

"Och här misstänker man ju att när det framför allt är vita, heterosexuella, medelålders män som sitter på makten, ja då är risken att samhället byggs utifrån normen om vita, heterosexuella, medelålders män, och det blir fel. För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor, ni vet sådana som har lika värde men som är olika på alla möjliga sätt.

//

Dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata mäns intressen framför kvinnor och barns.

Det måste ifrågasättas."

2) Giftig bottenfärg till båten

ANNONS

I oktober 2014 avslöjade Expressen att Åsa Romssons husbåt var målad med en giftig och förbjuden färg, den kopparbaserade bottenfärgen Sigma Antifouling.

Hon skyllde på sin sambo och hittade sedan ett kryphål i lagen som nu visat sig inte hålla för den typ av båt som Romson har.

MP vill att giftiga bottenfärger fasas ut och talar ofta om Östersjön som ett särskilt utsatt hav som borde skyddas bättre genom lagstiftning. Då blir det förstås extra känsligt att partiets språkrör och miljöminister använder denna giftiga färg.

Hon bad senare om ursäkt, men innan dess hade hon dragit på sig ytterligare negativ publicitet. När Expressen visade bilderna på hur hon målar frågade hon reportern, "Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?".

3) Medelhavet som Auschwitz

I Agendas partiledardebatt i maj jämförde Åsa Romson flyktingskatastrofen i Medelhavet med Förintelsen. Hon sa: "Vi håller i Europa på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz".

Där och då var det ingen av de övriga partiledarna som protesterade mot liknelsen. Däremot svämmade sociala medier över av kritik. Den kom senare också från andra partier, Judiska centralrådet och ledarsidor.

Först försökte Åsa Romson förklara sig med att hon använde ett kraftuttryck i debatthettan. Sedan gjorde hon allt ännu värre.

ANNONS

4) Ursäkten efter Auschwitzuttalandet

När Åsa Romson skulle be om ursäkt för Auschwitz-uttalandet gjorde hon nästa blunder genom att kalla romer för det numera utrangerade ordet "zigenare". Så här sa hon i SVT Nyheter: "Jag är den första att be om ursäkt om det är någon av de grupper..... Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv".

Ny kritik följde, bland annat från organisationen Unga Romer.

5) KU-kritik för vargjaktsuttalande

Vargjakt är en kär MP-fråga, men mer komplicerad när partiet sitter i regeringen. I oktober förra året intervjuades Åsa Romson av SR och TT. Där framom att regeringen inte var överens i vargfrågan. Och Romson sa: "jag beklagar dagens beslut hos Naturvårdsverket om licensjakt i vinter".

För det uttalandet fick hon kritik av Konstitutionsutskottet nyligen. Ett enigt utskott konstaterade: "Åsa Romsons kritik mot den planerade vargjakten kunde påverka efterkommande beslut av länsstyrelsen samt eventuella överklagande till Naturvårdsverket. Det är därför helt naturligt att KU riktar kritik mot vice statsministerns agerande.”

Åsa Romson fick KU-kritik även i två andra ärenden.

ANNONS