Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Robban offrade livet för sin hund

I maj skrev GP om en olycka. En man som drunknade när han hoppade i Klarälven i Karlstad för att rädda sin hund. Historien bakom händelsen är ofattbart tragisk - och full av kärlek. Det är den avlidne Robban Romells storasyster Camilla som berättar. – Jag vill inte att det han gjorde bara ska gå världen förbi, säger Robban Romells syster Camilla.

Camilla Romells första tanke när hon hörde om olyckan var att det inte kunde stämma.

– Han skulle ha hoppat från sjunde våningen för att rädda någon, det är jag säker på, men att hoppa i vattnet? Aldrig.

När Robban Romell var sex år gammal höll han på att drunkna, men hans pappa fick upp honom ur vattnet i sista sekund. Sedan dess var Robban obotligt rädd för vatten och badade väldigt sällan under sitt 32-åriga liv.

"Han kommer att sörja ihjäl sig"

Syskonen växte upp i en trygg och lycklig familj. Men när Robban var 19 år och Camilla var 22 gick deras mamma bort i bröstcancer.

– Han stod mamma väldigt nära, han tog det verkligen jättehårt. Doktorn sa att den här pojken, han kommer att sörja ihjäl sig. Han fick magkatarr, magsår, han mådde så dåligt. Och han hämtade sig aldrig.

Robban föll in i ett drogmissbruk, i perioder ska han inte ha haft någonstans att bo och han flyttade mellan vänner och släktingar. Han hade ingen fast punkt i tillvaron och hade svårt att styra upp sitt liv. Det var bra till och från i perioder. Men sedan en tid tillbaka hade han enligt systern slutat ta droger och lämnat missbruket bakom sig.

– Han hade också fått en dotter som i dag är fem år gammal, som han gjorde allt för och som många gånger fick honom att styra upp sin situation.

Han bara dök i

Han träffade en tjej, de flyttade ihop och till Arvika. Flickvännen hade en hund, en Rottweiler, Måns. Robban, som under hela sin uppväxt haft hund, tog snabbt Måns till sig.

– Han älskade den hunden mer än allt, den var som hans barn.

Robbans flickvän skulle på ett möte i Karlstad, men det blev uppskjutet och därför bestämde de sig för att ta sig ner till Klarälven för att vänta in tiden, promenera och fika lite.

Plötsligt hoppade hunden ner i den strömma älven. Robbans flickvän hoppade efter för att försöka rädda hunden men lyckades inte och tog sig upp igen.

– Robban tänkte inte, han bara tog av sig tröjan och dök i. Han, som var så rädd, som helst inte doppade fötterna när vi andra badade och som knappt hade simmat sedan han var sex år gammal.

När han var i vattnet ropade Robban på hunden gång på gång, och hunden lystrade och simmade mot honom, mot land. Men en stark undervattensström tog tag i Robban och drog ner honom under vattnet. Han kom upp, ropade efter hunden, drogs ner igen.

Räddningstjänsten hittade Robban i vattnet 26 minuter efter att ett vittne hade larmat SOS. Men då var det försent och hans liv gick inte att rädda.

Vill hylla sin bror

Camilla Romell beskriver sin bror med kärlek. Hur han var godhjärtad, ödmjuk och känslomässig, hade nära till gråt, och på det sättet var väldigt lik deras mamma. Hon nämner om igen svårigheterna han hade att med att komma över sin mammas död.

Robban gick bort den 30 maj, exakt 13 år efter sin mamma. Dagen innan den tragiska olyckan hade han varit vid hennes grav. Han brukade vara där ofta.

– Jag vet inte hur många gånger jag har hämtat honom där, ibland mitt i natten när han hade somnat bredvid henne grav. Nu är han hos mamma, nu vilar de tillsammans.

Efter olyckan har det varit svårt för Camilla och andra anhöriga och vänner att greppa det som hänt. Hunden överlevde, men slutade ett tag att äta och mådde dåligt. Det kom många på Robbans begravning. I dödsannonsen stod det ”vår hjälte, vår kämpe”.

– Det är så ofattbart. Så tragiskt. Jag vill inte att hans hjältedåd ska försvinna utan att någon får höra om det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.