Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Risker ett ansvar för socialtjänsten

Två personer är nu anhållna för knivmordet på en 19-årig kvinna i Landskrona i måndags.

Förutom den mordmisstänkte 16-årige pojken är en 39-årig kvinna misstänkt för anstiftan. Även hon hör till offrets krets av närstående.

Båda är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden. Kammaråklagare Magnus Larsson utesluter inte att fler kan misstänkas för inblandning. På fredagsförmiddagen måste han besluta om 16-åringen ska begäras häktad.

Ansvar för risk

Den mördade kvinnan hade själv larmat om att hon var hotad. Föreningen Tänk Om i Malmö, som hon kontaktat, uppger sig ha tryckt på hos socialtjänsten i Landskrona för att ge henne skyddat boende i en annan kommun. Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hedersbrott, kräver att Socialstyrelsen utreder om socialtjänsten agerat tillräckligt aktivt. Kommunen har själv bett om en liknande granskning.

Socialförvaltningen i Landskrona kommenterar inte fallet, men påpekar generellt att hotade kvinnor ibland tackar nej till det skydd de erbjuds.

Men om ungdomar som utsatts för hedersrelaterade hot tackar nej till skydd får socialtjänsten inte utan vidare godta avböjandet, menar Astrid Schlytter, docent i rättssociologi vid Stockholms universitet.

– Då är det socialtjänstens ansvar att göra en egen riskbedömning. Kommer man då fram till att det är fel att inte ta emot det skydd man vill ge, så måste man arbeta med denna flicka så att hon själv kan förstå sin utsatthet, säger hon.

Schlytter betonar den kluvna situation som ungdomarna hamnar i. Å ena sidan att få ett skydd undan hot, å andra sidan kanske tvingas bryta med hela sin familj.

Missa helhetsbild

– Dessa flickor kan bli helt isolerade och kan då ta beslut som är farliga för dem själva, till exempel att flytta hem igen, säger hon.

Polisen bekräftar inte att man ser knivdådet som ett hedersmord. Ändå aktualiseras frågan om hur samhället klarar att hantera den här typen av brott.

Astrid Schlytter menar att hedersbrotten ökat till följd av invandringsmönstret de senaste åren. I en rapport nyligen påpekar Brottsförbyggande rådet (Brå) att polisen inte alltid ser mönstret bakom ett hedersbrott och kan missa helhetsbilden av det förtryck som offret varit utsatt för.

I Landskrona höll samtliga gymnasier en tyst minut på torsdagen för att hedra minnet av 19-åringen, som var elev på en av skolorna. På söndag ordnas en minnesstund med tillfälle att skriva i en kondoleansbok.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.