Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ska du ut och resa kan det vara läge att se över om du verkligen är skyddad mot mässling. Arkivbild.

Risk för mässlingsmitta vid Europasemestern

Ett fall av mässling upptäcktes i Stockholm på tisdagen. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige kan det räcka med en solsemester till Sydeuropa för att utsättas för smitta. Och många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen – trots vaccinering som barn.

- Vi jobbar som illrar med att spåra smittan just nu, men det är för tidigt att säga något om hur det går, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.

I Sverige har vi ett högt skydd mot mässling och enligt Per Follin kommer smittan oftast in från länder där skyddet inte är lika bra. Det kan till exempel räcka med en solsemester till Sydeuropa för att komma i kontakt med sjukdomen.

- Just nu pågår ett stort mässlingsutbrott i södra Europa. Värst drabbat är länder som Rumänien, Grekland och Italien. Men det har även rapporterats om flera fall i exempelvis Belgien, England och Frankrike, säger Per Follin.

Om man planerar en resa söderut kan det vara klokt att vara förberedd. De allra flesta svenskar har vaccinerats mot mässling. Men vissa personer, framför allt de som är födda mellan 1960 och 1980, kan behöva komplettera sitt skydd om de bara fått en dos under barndomen. Är man osäker på om man har fullt skydd så kan det vara läge att ta en extra spruta för säkerhets skull.

- Det är inte farligt att ta en extra vaccinationsdos, säger Per Follin.