Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det kommer att blåsa friskt i Halland och i Skåne det närmaste dygnet. Arkivbild.

Risk för blåst i sydväst

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Halland och i Skåne förutom Österlen.

Från och med tisdagsmorgonen får invånarna i Skåne och Halland räkna med västlig eller nordvästlig vind på 21 till 24 meter per sekund. Även på övriga håll i främst Götaland kommer det att blåsa friskt.

- Anledningen är ett lågtryck som passerar österut över södra Sverige under tisdags- och onsdagsdygnet. När det förskjuts längre österut väntas vinden tillta över de östra farvattnen, och det finns risk för stormbyar natt mot onsdagen på Gotland, säger Therese Gadd.

Efter lågtrycket strömmar det ner kallare luft över landet.

- Framåt onsdag ser det ut att bli temperaturer på ensiffriga plusgrader i södra Sverige. Troligtvis kommer vi inte ens upp i tio plusgrader, säger Gadd.

Det kan också bli snö i stora delar av landet.

- Kopplat till lågtrycket är det ett område med både regn och snö som drar in. Framför allt i fjällen har vi snöinslag, men det kommer också bli snö eller blötsnö i delar av Norrlands inland och kustland under tisdagsdygnet.

För de som vill se solen finns ändå visst hopp.

- Det ser ut som att molntäcket kommer att spricka upp på en del håll med början i de västra delarna i landet. Störst chans skulle jag säga att det är i de västra delarna av Götaland och Svealand, säger Therese Gadd.