Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals 3 drabbat av stopp – igen

Strax innan klockan tio på torsdagskvällen drabbades kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 av ett snabbstopp igen. I nuläget vet man inte vad stoppet beror på, men räknar med att det inte kommer vara fullt fungerade innan lördag.

Runt 21.50 kunde man på på Ringhals hemsida se att reaktorn Ringhals 3 inte producerade någon el alls, vilket bekräftades av pressjouren strax efter klockan 22 på torsdagskvällen.

– Det stämmer att Ringhals 3 ligger nere. Vi fick ett snabbstopp för en liten stund sedan, så den ligger helt nere, säger Anna Collin, vid Ringhals pressjour.

Vad beror stoppet på?

– Det är ett automatiskt snabbstopp där anläggningen stoppas för att det är någon form av avvikelse i ett signalsystem. Vi håller på med felsökning just nu, men behöver lite tid att felsöka innan vi spekulerar i vad det beror på, säger Anna Collin.

LÄS MER: Elpriset sjunker – trots kärnkraftsstrul

I nuläget vet man inte hur länge stoppet kommer pågå, men Ringhals pressjour räknar med att det ska vara full produktion igen på lördag kväll.

– Elproduktionen påverkas eftersom reaktorn ligger nere, och anläggningen går till säkert läge. Så det är ingen risk på det sättet, men produktionen faller i från, så är det ju, säger Anna Collin.

Så sent som i slutet på december drabbades Ringhals 3 av ett oväntat stopp, och var då helt stoppad i 54 timmar innan den kunde sättas igång igen en minut innan 2022 började.

– Felsökningen och den analys som gjorts pekar mot att det är en obefogad signal från ett styrsystem som har aktiverat snabbstoppet. Alla säkerhetsfunktioner har svarat som de ska i samband med händelsen, sa Josef Nylén, t f presschef vid Ringhals, i december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.