Rikssatsning mot självskadande unga

ANNONS
|

–Det är en spretig och svårvårdad grupp. Många landsting och kommuner har blivit lite desperata och känner "vad gör vi nu, den här flickan fortsätter ju att skada sig", säger Per Olof Sjöblom, förvaltningschef för Psykiatri Skåne som arbetar med satsningen.

I dag kan unga med självskadebeteende placeras på rättspsyk med dömda våldsbrottslingar. Det har mött hård kritik och i höstas lanserade regeringen och Statens kommuner och landsting (SKL) en satsning för att kartlägga och utveckla kunskapen om unga människor med självskadebeteende.

Region Skåne samordnar projektet. Målet är att antalet unga som skadar sig själva ska minska och att färre unga ska tvångsvårdas.

ANNONS

Mer kunskap behövs

Sofia Åkerman, som själv skadat sig som tonåring och nyligen skrivit en bok i ämnet, menar att mycket behöver förändras, och på flera olika nivåer. Unga som skadar sig själva ska inte vårdas på rättspsyk, det är allmänpsykiatrins ansvar. Och kunskapen hos vårdpersonalen behöver förbättras.

–Ett problem kring vården av självskadebeteende är att personalen saknar kunskap. Då blir de frustrerade, arga och rädda och tar ut det på patienterna. Resultatet blir att patienterna skuldbeläggs för att de skadar sig själva och det gör dem inte bättre.

Rätt nivå

Sofia Åkerman understryker även vikten av rätt vård på rätt nivå. För att undvika att unga med lättare självskadebeteende påverkas av patienter med svåra problem inom barnpsykiatrin, behöver primärvården bli bättre på att hantera och bemöta sådant självskadebeteende som är relaterat mer till psykisk ohälsa än till psykisk sjukdom.

–Med rätt förhållningssätt kan beteendet stävjas redan där. Det handlar om att vara varm, respektfull och uppmuntra till andra handlingar än att skada sig själv, säger Sofia Åkerman.

–Ibland kan unga känna att de blir tagna på allvar först när de skadar sig själva, och det förstärker ju självskadebeteendet.

Patienter som skadar sig själva utsätts för tvångsvård och andra tvångsåtgärder.

Unga flickor och kvinnor med självskadeproblematik utgör en stor grupp inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Socialdepartementet och Statens kommuner och landsting (SKL) beslutade i höstas om en nationell satsning för att minska självskador bland unga och förbättra vården.

Region Skåne ska samordna ett projekt för att sammanställa vilken kunskap och vilka resurser som finns om den här patientgruppen i dag.

Satsningen för att förbättra vården av självskadande patienter sker tillsammans med bland andra Västra Götaland och Stockholms läns landsting, Socialstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut och patient- och intresseorganisationer.

13 miljoner kronor kostar hela satsningen, som ska slutredovisas hösten 2013.

Källa: Region Skåne, Socialdepartementet (TT)

ANNONS