Den negativa trenden med ständigt försämrade utredningsresultat har vänt, hävdar rikspolischef Dan Eliasson i samband med att resultatet för årets första tre månader offentliggörs. Arkivbild.
Den negativa trenden med ständigt försämrade utredningsresultat har vänt, hävdar rikspolischef Dan Eliasson i samband med att resultatet för årets första tre månader offentliggörs. Arkivbild.

Rikspolischefen: Vi ska bli öppnare

Med mer fakta på bordet hoppas rikspolischefen på ett bättre offentligt samtal om polisen.

ANNONS
|

Beskedet om att Polismyndigheten ska bli mer öppen och transparent kommer samtidigt som nya kvartalssiffror visar en uppgång i antalet ärenden som redovisats till åklagare.

- Nu har vi vänt trenden och visar ett 5,8 procent bättre resultat än första kvartalet förra året, säger Dan Eliasson.

"Hjulen börjar snurra"

Den tidigare hårt kritiserade nedgången i antalet ärenden som gått vidare till åklagare är något som pågått under lång tid – sedan 2010 enligt Dan Eliasson. Det kommer därför att dröja innan myndigheten når upp till nivåer man är nöjd med.

ANNONS

- Men uppgången visar att vi kommit igenom omorganisationen och att hjulen börjar snurra som de ska.

Enligt Dan Eliasson ska Polismyndighetens nya öppenhet inte bara manifesteras i månadsvisa redovisningar av utredningsresultat. Redovisningarna ska också innehålla siffror över antalet anställda (poliserna har blivit färre, de civilanställda har blivit fler), hur det går med medborgarlöften, trafikkontroller och drograttfyllerikontroller.

Inga specifika satsningar

De två sistnämnda har stor del i polisens förbättrade kvartalsresultat, men enligt Dan Eliasson handlar det inte om att man gjort specifika satsningar för att få statistiken att se bättre ut.

- Medborgarna vill att vi ska jobba med trafik och mot narkotika så det här är en logisk konsekvens av de medborgarlöften vi gett runtom i landet, säger han.

När det gäller "brott mot person" är trenden fortsatt negativ.

Med alla siffror på bordet hoppas Dan Eliasson att debatten om polisen inte längre ska styras av vad enskilda journalister eller debattörer väljer att lyfta fram.

ANNONS

- Nu presenterar vi en helhet och så får var och en bilda sig en egen uppfattning, säger han.

TT

Fakta: Utredningsresultat och ärendehögar

Polisen har bland annat kritiserats för vikande utredningsresultat och för att ärendehögarna växer. Nyligen meddelades att åklagare rycker in och hjälper till med att beta av ärendehögen, som dock fortsatt att växa när man jämför de första kvartalen för 2015, 2016 och 2017.

Årets siffror visar att antalet ärenden som lämnats över till åklagare är tillbaka på ungefär samma nivåer som under de första tre månaderna 2015. Under 2016 såg det betydligt sämre ut första kvartalet. Under sommaren och hösten 2016 försämrades resultatet ytterligare. Men nu anser Dan Eliasson att den negativa trenden är bruten.

Källa: Polismyndigheten

Fakta: Antalet poliser har minskat

Den sista mars i år hade Polismyndigheten 19814 anställda poliser – en minskning med 205 poliser sedan årsskiftet.

Under samma period har antalet civilanställda ökat med 420 till 9918.

Personalomsättningen för poliser har under de senaste tolv månaderna legat på 4,9 procent. Motsvarande siffra för civilanställda är 10,9 procent.

Källa: Polismyndigheten

ANNONS