Rikspolischefen håller pressträff om upploppen

I Norrköping, Linköping, Örebro, Malmö och Stockholm har det varit våldsamma upplopp under påskhelgen. Upprinnelsen till stenkastningen, bilbrännandet och polisens varningsskott är danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar. På annandagens förmiddag kommenterar rikspolischef Anders Thornberg händelserna under en presskonferens.

ANNONS
|

Reaktionerna på Rasmus Paludans, danska högerextrema partiet Stram kurs ledares, planer på att bränna koraner har varit minst sagt omfattande. I fem svenska städer har bilar satts i brand och polisen attackerats när de hanterat våldsamma upplopp på gatorna.

I huvudsak har våldsamheterna ägt rum i städernas ytterområden, som Malmös Rosengård, Norrköpings Navestad och Stockholms Rinkeby. På måndagen meddelade polisen i Östergötland att de hade anhållit 26 personer. Tre personer har också anhållits efter oroligheterna i Malmö.

I Norrköping har också tre personer skottskadats av rikoschetter från polisens varningsskott. Ingen av dem ska dock ha livshotande skador, men de är alla anhållna. Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterade händelserna redan i helgen.

ANNONS

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser. Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta, sa han då i ett pressmeddelande.

Påskhelgens upplopp - detta har hänt

Rasmus Paludan, ledare för danska högerextrema partiet Stram kurs, planerar ett antal manifestationer där han ska bränna koraner. Syftet är att provocera fram en reaktion.

De första upploppen äger rum på fredagen i Örebro, Linköping, Norrköping och Stockholm. På lördagen blir det upplopp i Malmö.

På söndagen, efter att Paludan återigen meddelat att han ska till Linköping och Norrköping, tar nya upplopp fart i de båda städerna. Men han kommer inte.

Bilar har i brand och stenar kastas mot polisen. Det ska också ha skett flera försök till mord och utövats våld mot tjänsteman under upploppen. Rikspolischef Anders Thornberg har beskrivit händelserna som ”grovt våld” som främst riktats mot poliser.

Tre personer skottskadas i Norrköping efter att, enligt polisen, har träffats av rikoschetter från polisens varningsskott. Ingen av dem får livshotande skador.

Misstänker gängkopplingar

Under måndagsförmiddagen kallade rikspolischefen till presskonferens för ytterligare kommentarer.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, säger rikspolischefen.

Han fortsätter:

– Det här är inga vanliga motdemonstranter. Vi har starka misstankar att de som har gått till angrepp mot polisen och räddningstjänst har anknytningar till de kriminella gängen, säger han under måndagen.

Han fortsätter med att berätta att polisen planerar stora åtgärder för att först lugna ner situationen och sedan för att gripa de som ligger bakom upploppen.

– De ska inte ut på länge, säger Anders Thornberg och lägger vikt på att grova brott mot rättsstaten inte ska passera ostraffat.

Nationella kommenderingschefen Jonas Hysing berättar att av de sex planerade manifestationerna så genomfördes två enligt plan, en avbröts och tre kunde inte genomföras på grund av våldsamheter innan.

”Försökte döda poliser”

Trots polisens förebyggande åtgärder så har manifestationerna eller planerna på manifestationerna lett till upplopp.

ANNONS

– Försök till mord, grovt våld mot tjänsteman, grov misshandel, mordbrand och våldsamt upplopp är några av de brott som har begåtts under de här händelserna, säger Jonas Hysing.

26 poliser och 14 personer från allmänheten har skadats. Tre av dem är skottskadade. Även 20 polisfordon har fått skador.

Polisen har ett intensivt utredningsarbete och mycket material tack vare kroppskameror, men de ber ändå allmänhet som har information om hjälp.

– Jag vill be den som har film eller bilder som kan vara till hjälp i utredningsarbetet att ladda upp det i ett formulär som finns på polisens hemsida, säger Jonas Hysing.

Anders Thornberg får under pressträffen en fråga om hur han ser på att hans styrkor har fått bilar uppbrända och fått retirera. Han svarar att han ser det som ett misslyckande.

– Vi har efter bästa förmåga bedömt det här i förväg och efter bästa förmåga agerat efter de kunskaper vi hade. Det här är ett besinningslöst våld som vi inte upplevt på andra ställen.

Han tillägger att de bemötts av en kraft de inte sett tidigare.

– Man försökte att döda poliser, säger Anders Thornberg, enligt TT.

Inga tecken på upplopp i Västsverige

Polisens presstalesperson i region väst, Thomas Fuxborg, säger att det inte finns någonting som i nuläget talar för upplopp i Västsverige, men att man har en höjd beredskap.

ANNONS

– Vi har varit och hjälpt till med de här händelserna, i Östergötland och region syd.Vi har en höjd beredskap hos oss för att vi ska kunna förstärka i andra delar av Sverige och även om det skulle blossa upp någonting här, säger han och tillägger att kollegorna som har varit i väg har klarat sig utan skador.

Vad innebär den här höjda beredskapen?

– Att man snabbt ska kunna ställa om och åka iväg. Att man har en buss redo och utrustning klar om det bränner till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS