Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rikspolischefen Dan Eliasson avgår

Rikspolischefen Dan Eliasson avgår. Nu ska han istället leda Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Polisförbundet välkomnar beskedet.

Den 15 februari gör Dan Eliasson sin sista dag som rikspolischef. Under onsdagen beslutade regeringen att han istället ska bli ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande från Polisen.

"Klokt och nödvändigt beslut"

Dan Eliasson tog över rollen som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen av Polismyndigheten 2015. Både omorganisationen och rikspolischefen har fått utstå hård kritik i flera omgångar.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, tycker att Eliassons avgång är ett "klokt och nödvändigt beslut".

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polisen på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs också: Alliansledarna välkomnar Eliassons avgång

Dan Eliasson har haft en stormig tid som rikspolischef. Alliansen och Sverigedemokraterna har krävt att han ska avgå, men även internt inom polisen har han fått utstå hård kritik.

Har fått utstå hård kritik

Kritiken har bland annat handlat om att omorganisationen inte har gett önskat resultat om att komma närmare medborgarna och allmänhetens minskade förtroende för Polismyndigheten.

Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning som presenterades i januari visar att 19 procent av de tillfrågade hade litet förtroende för polisen 2017. Året innan var samma siffra 14 procent och 2017 års resultat är också det sämsta sedan undersökningarna startade 2006.

Samtidigt har polisens effektivitet och förmåga att förebygga, utreda och minska brottsligheten ifrågasatts. För drygt ett år sedan ställde dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) krav på polisen och rikspolischefen att vände utvecklingen vad gäller ouppklarade brott och utredningar.

Eliasson räddades av att tecken på en svag vändning ansågs kunna skönjas. 2017 stod polisen för första gången på länge på plus när det gäller antalet ärenden som lämnats över till åklagare. Polisen backade dock när det gällde våldsbrott.

"Tuffa år"

Dan Eliasson menar dock att förtroendetappet till stor beror på omorganisationen och att uppskattade insatser vid terrordådet i Stockholm och vid nazistdemonstrationen och EU-toppmötet i Göteborg kommer att avspegla sig i kommande undersökningar.

– Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson i polisens pressmeddelande om att han slutar.

Den 5 mars tillträder han tjänsten som generaldirektör på MSB.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.