Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksdagsman slår tillbaka efter protesterna

Lars Hjälmered, M-riksdagsman från Göteborg och ordförande i näringsutskottet, reagerar starkt på att budgeten som riksdagen beslutat om kallas för en ”katastrofbudget”.
– För Göteborgarna är det tvärtom, hävdar han.

Med tyst stöd av Sverigedemokraterna röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom för en vecka sedan.

Den negativa kritiken lät inte vänta på sig – och de som stod bakom menade bland annat att besparingar och minskade anslag slår hårt mot klimat- och miljöfrågor och och mot åtgärder för att bland annat minska arbetslösheten.

LÄS MER: Protest mot klubbad budget

"Uttrycket förvånar mig"

Protesterna spred sig som en löpeld över landet med manifestationer i flera städer, bland annat i Göteborg på onsdagskvällen där arrangören Agera Göteborg kallade budgeten för en ”katastrofbudget”, något som GP berättat om.

En benämning som får Lars Hjälmered att reagera starkt.

– Man får givetvis ha vilka synpunkter man vill – men uttrycket förvånar mig och är felaktigt, inte minst för att effekterna är positiva för Göteborg, menar Lars Hjälmered, 41, som sitter i riksdagen för Moderaterna sedan 2006 och som sedan i höstas har det tunga uppdraget som ordförande i näringsutskottet.

Hur menar du?

– Det blir ett tryggare Göteborg eftersom vi satsar på fler poliser och ger större resurser till tullen för att förhindra att vapen och narkotika kommer in i landet. Vi förstärker försvaret, satsar på skolan och minskar köerna inom cancervården. Bland annat. Det är positivt för Göteborg och göteborgarna - och ingen katastrof, betonar han.

Naturvårdsverket tappar anslag

Om kritiken som handlar om att budgeten är ett dråpslag mot miljön och klimatarbetet – bland annat tappar Naturvårdsverket 40 procent av sina anslag, vilket i pengar motsvarar 2,7 miljarder, säger han:

– Det handlar om synsätt och om olika prioriteringar. Det är inte fler naturreservat som Sverige behöver, det är en aktiv och lönsam skogsnäring som skapar jobb som Sverige behöver, säger han.

En av kritikerna vid onsdagens möte i Göteborg var avgående kommunalrådet Ulf Kamne MP som till GP sa att ”budgeten är ett bakslag i kampen för ett fossilfritt samhälle.”

– Intressant, eftersom utsläppen inte minskat med Kamnes parti vid makten. Vi satsar däremot pengar på utveckling av elfordon och för att effektivisera energiåtgången inom industrin, åtgärder som på sikt leder till hållbara resultat, säger Lars Hjälmered.

LÄS MER: Jämställdhetsmyndigheten hotas av M+KD-budget

Lägger ner Jämställdhetsmyndigheten

En het potatis i budgeten är beslutet att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten i Angered – en myndighet som funnits i mindre än ett år.

Myndigheten startades i januari och under året har regeringen satsat runt 86 miljoner kronor på uppstarten och anställt runt 60-tal personer som nu riskerar att bli utan arbete.

– Vi moderater var emot från början – det är inte med en myndighet man når jämställdhet utan med politiska beslut och reformer. Fler poliser ökar tryggheten, fler jobb och åtgärder som möjliggör för kvinnor att starta egna företag och därmed bli starka och självständiga är bra eftersom de på sikt ökar jämställdheten i vårt samhälle, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.