Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson. Arkivbild.
Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Riksdagsmajoritet vill utreda dödshjälp

Vänsterpartiet hakar på – vill utreda frågan om aktiv dödshjälp.
Läkarkåren är splittrad. I flera andra länder är det tillåtet.

Trots att Vänsterpartiets partistyrelse fortsatt anser att dödshjälp bör vara förbjudet ställer sig nu ändå ledningen positiv till att frågan utreds, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Eftersom frågan dyker upp hela tiden, regelbundet, med starka belägg för hur bra dödshjälp är, så tycker jag att det vore bra att kunna bemöta det med lite mer fakta, inte bara tyck, så att säga, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson, till Ekot.

Sedan tidigare har både Liberalerna och Miljöpartiet beslutat att utreda frågan, och i november sade Sverigedemokraterna ja till en utredning strax efter det att en arbetsgrupp inom Moderaterna hade förordat samma sak.

Den svenska läkarkåren är splittrad, enligt en enkätundersökning som Läkarförbundet publicerade i våras. Medlemmarna fick svara på frågan "Tycker du att dödshjälp ska vara tillåtet enligt svensk lag?" 41 procent svarade ja. 34 procent var negativa och 25 procent svarade vet ej.

Ute i världen har en handfull länder i Europa infört aktiv dödshjälp. Nederländerna var först 2006, därefter följde Belgien och Luxemburg. Även Spanien tillåter dödshjälp och fler länder är på väg att följa efter eller har regler i en gråzon. Och i åtminstone två amerikanska delstater, Washington och Oregon, får läkare lov att skriva ut dödliga doser läkemedel som patienten får ta själv.

Schweiz är ett välkänt exempel, dit flera svenskar åkt, där dödshjälpkliniken Dignitas hjälpt många att avsluta sitt liv på individernas egna villkor.