Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Riksdagsledamotens förslag: inför "Kebabpizzans dag"

Kanelbullens dag, våffeldagen, fettisdagen. Det finns flera maträtter som har fått en dag tillägnad sig. Nu vill riksdagsledamoten Robert Hannah (L) införa en ny årlig tradition i Sverige - en temadag för snabbmatsfavoriten kebabpizza.

Under torsdagseftermiddagen gick årets allmänna motionstid ut för riksdagens ledamöter. Under tiden den pågick mellan 13 september och 5 oktober lämnades 3 418 riksdagsmotioner in. En av dessa var Robert Hannahs (L) motion "Kebabpizzans dag som årliga temadag". I motionen föreslår göteborgspolitikern att riksdagen ska utnämna den 1 januari till kebabpizzans dag och tillkännage detta för regeringen.

Pizzabagare i familjen

Robert Hannah hävdar själv att han är den som skriver flest motioner av alla riksdagsledamöter från Göteborg. Han påpekar att de flesta rör frågor som flyktingkrisen och miljön. Motionen om kebabpizzans dag skrev han främst för att bilda opinion kring mångkulturens positiva effekter för Sverige.

– Människor med utländsk bakgrund får i dag stå ansvariga för många problem i Sverige. Det här uppmärksammar hur Sverige hade sett ut utan flyktingar och invandring. 

Pizzerian symboliserar enligt Robert Hannah det nya Sverige. Där varje liten ort och varje stadsdel har en egen pizzeria att samlas kring. Maten är en del av det svenska kulturen och nu hör även kebabpizzan dit, menar han. 

– Min farsa är själv pizzabagare, så jag vet hur de sliter och hur mycket maten uppskattas av svenska folket.      

Ska infalla på nyårsdagen

Kebabpizzans dag föreslås infalla den 1 januari, det vill säga på nyårsdagen. Anledningen är att det är då som pizzeriorna har mest att göra och flest kebabpizzor äts av den svenska befolkningen. Motionen kommer nu att hänvisas till något av riksdagens utskott.

Robert Hannah låg även bakom den uppmärksammade "Lex Fadime-motionen", som föreslog att hedersrelaterad brottslighet skulle leda till skarpare straff. Motionen om kebabpizzans dag har ännu inte fått så mycket reaktioner.

– Nej, inte än. Men det kanske kommer när det skrivs om det, säger Robert Hannah. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.