Riksdagsledamot för MP anklagas för sextrakasserier – tar timeout

En riksdagsledamot för Miljöpartiet ska under tio års tid blivit anklagad för upprepade sexuella trakasserier, rapporterar Dagens Nyheter. Ytterligare uppgifter till Expressen antyder att ledamoten kan ha betett sig olämpligt mot ett spädbarn – en anklagelse som ledamoten själv förnekar och har polisanmält, enligt Aftonbladet.

ANNONS
|

Ett 20-tal miljöpartister har berättat för Dagens Nyheter att en riksdagsledamot för partiet ska ha gjort sexuella närmanden och begått sexuella trakasserier under lång tid, utan konsekvenser. Han ska vid upprepade tillfällen ha kommit med bland annat intima komplimanger och fått kvinnor att känna obehag.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet till Dagens nyheter.

LÄS MER: Kvinnor larmar om övergrepp inom politiken

Polisanmäls för förtal

I ett mejl till Expressen berättar en annan kollega till den utpekade riksdagsledamoten hur denne ska ha betett sig närgånget mot hennes spädbarn. Kvinnan uppger för tidningen att hon ska ha polisanmält händelsen, men att utredningen lades ner i brist på bevis.

ANNONS

Händelsen med spädbarnet är något som riksdagsledamoten själv förnekar. Han uppger för Aftonbladetatt han har anmält kvinnan för förtal efter anklagelsen. Ord står mot ord.

–Jag har gjort en polisanmälan för grovt förtal mot den här personen och jag har ett juridiskt ombud som jobbar med fallet, säger mannen i en mejlkommentar till Expressen.

LÄS ÄVEN: Svenska akademien bryter med Kulturprofilen

Tar timeout

Men enligt Expressen bedömer partimedlemmar kvinnans historia om spädbarnet som trovärdig.

– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på anklagelserna. För drygt en vecka sedan startade vi en utredning om ett flertal händelser som kommit till vår kännedom. Vi kommer nu att arbeta både grundligt och skyndsamt. Vi kommer inte att lämna några anklagelser outredda. Vi har uppmanat den utpekade riksdagsledamoten att genast ta timeout från sitt uppdrag, vilket han har accepterat, säger Amanda Lind, MP:s partisekreterare, till Expressen.

Till DN säger flera personer att de många gånger under flera år slagit larm till bland annat riksorganisationens krisgrupp angående ledamotens beteende.

Ett av partiets språkrör, Gustav Fridolin, säger till Aftonbladet:

– Jag informerades i förra veckan att det hade kommit in den typen av uppgifter och anklagelser. Givetvis har man dragit i gång en utredning, precis som man ska göra.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Elever har fått nog av övergrepp

ANNONS