Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Veterandagen högtidlighålls den 29 maj, här på Gärdet i Stockholm 2016. Arkivbild.

Riksdagen: Veterandagen ska bli ny flaggdag

Veterandagen den 29 maj ska bli en ny allmän flaggdag. Det vill en bred majoritet i riksdagen.

Sedan 2008 uppmärksammas veterandagen den 29 maj inom Försvarsmakten och andra myndigheter. Då hedras personer som deltagit i militära operationer och minnet av stupade och omkomna högtidlighålls.

Under onsdagen beslutade riksdagen att veterandagen bör bli allmän flaggdag. Alla partier röstade för, utom Vänsterpartiet som röstade nej.

- Vi har i flera år drivit den här frågan om att veterandagen borde bli allmän flaggdag för att hedra de kvinnor och män som har riskerat sina liv i insatser internationellt för fred och frihet, säger Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU), som är en av de moderater som står bakom motionen.

"Stort gensvar"

- Vi har också mött stort gensvar från veteranorganisationer som tyckt att vi politiker inte har sett dem tillräckligt. Därför känns det glädjande att vi kunde fatta det här i beslutet i riksdagen, fortsätter han.

Regeringen kan nu fatta beslut om att ändra i förordningen om allmänna flaggdagar. Någon större beredning lär inte behövas, enligt Norlén.

Över partigränser

Björn von Sydow (S), vice ordförande i KU där ärendet har behandlats tidigare, håller med:

- Det naturligaste för regeringen är att man följer tillkännagivandet. Inte minst när det är över alla block- och partigränser, förutom Vänsterpartiet.

I dag flaggar redan Försvarsmakten och andra stora institutioner på veterandagen.

- Men med allmän flaggdag menas att offentliga byggnader, ofta i kollektivtrafiken, halvinstitutionella organ, också kan flagga. De får en uppmaning till det. Så det kommer ändå att bli annorlunda med den flaggtradition som finns, säger von Sydow.