Utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M) innan riksdagen debatterade och röstade om ett svenskt Natomedlemskap.
Utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M) innan riksdagen debatterade och röstade om ett svenskt Natomedlemskap. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagen röstar ja till svenskt Nato-medlemskap

Riksdagen har på onsdagen röstat ja till att Sverige ska gå med i Nato.

ANNONS
|

På onsdagen kom utrikesutskottet med ett förslag om att riksdagen skulle rösta ja till att gå med i Nato, vilket riksdagen röstade ja till.

Det historiska beslutet som sätter punkt för 200 år av alliansfrihet togs efter en över sex timmar lång debatt.

Förslaget gick igenom med en bred majoritet, endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot förslaget, uppger SVT2.

För att Sverige ska bli medlem i Nato krävs fortfarande att Turkiet och Ungern ratificerar Sveriges ansökan.

Men utrikesminister Billström (M) är övertygad om att Sverige är med i försvarsalliansen när Nato har sitt toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

ANNONS

– Det är självklart att vi kommer att kunna bli medlemmar till Vilnius, sade han i debatten inför riksdagsbeslutet.

Om Sverige inte blir medlem till sommaren, vore det, enligt honom, ett ifrågasättande av Natos öppna dörr-policy. Policyn innebär att alla länder i Europa som uppfyller Natos villkor och bidrar till att stärka försvarsalliansen ska få bli medlemmar.

Det är oklart om och när Turkiet ratificerar Sveriges medlemskap. Ungerns parlament väntas rösta om Finland på måndag, men vänta med Sverige.

Billström har inte fått någon förklaring till varför Ungern delar på länderna.

– Om det skulle bli verklighet tycker jag att det fordras en förklaring från den ungerska sidan.

Nej från MP och V

I debatten inför riksdagsbeslutet om svenskt Natomedlemskap hade V och MP flera invändningar.

– Det är problematiskt att ingå en militär allians med länder som inte är demokratier och där vi dagligen ser att demokratin krymper, sade V:s utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling.

Han syftade på Turkiet och Ungern och hävdar att det är typiskt att just dessa länder ännu inte ratificerat Sveriges Natomedlemskap.

– De försöker nu använda vår ansökan för att tysta vår röst för demokrati och mänskliga rättigheter, sade Svenneling.

Han varnade för att ett svenskt Natomedlemskap ökar risken för att dras in i krig och konflikter som vi själva inte har valt.

ANNONS

– Svensk utrikes- och säkerhetspolitik ska beslutas i Sverige, inte på Natos högkvarter i Bryssel, inte i Washington av USA:s president eller i Ankara av Turkiets president, sade Svenneling.

Utrikesminister Billström uppgav att Rysslands angrepp på Ukraina visar på ett gränslöst förakt mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen.

– Ett medlemskap i Nato är det bästa sättet att värna Sveriges säkerhet, sade han.

Fakta: Natobeslutet

Riksdagsbeslutet innebär:

att riksdagen godkänner Sveriges anslutning till Nato.

att riksdagen godkänner Natos statusavtal om immunitet och privilegier för Nato och vissa personalkategorier.

att lagen om immunitet och privilegier i vissa fall ändras i enlighet med Natos statusavtal.

att lagen om operativt militärt stöd ändras så att regeringen kan begära militärt stöd av Nato. Det är dock riksdagen som beslutar om att skicka svensk trupp för att undsätta ett annat Natoland.

Källa: Riksdagen, regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS