Riksåklagarens beslut om Kevinfallet

De var bara fem respektive sju år gamla när de pekades ut som mördare i utredningen om fyraåringen Kevins död. Brödernas advokat kräver en ny polisutredning sedan fallet granskats i medier och nu har Riksåklagaren beslutat att åklagare i Karlstad ska ta ställning till om förundersökningen ska återupptas.

ANNONS
|

Åtal väcktes aldrig mot de två bröderna, eftersom de vid tiden för fyraåringen Kevins död bara var fem respektive sju år gamla. I stället pekades de av polisen ut som skyldiga till mordet på Kevin.

Men efter granskningar av Dagens Nyheter och SVT:s "Dokument inifrån" framstår polisens utredning som klart undermålig. Teknisk bevisning mot bröderna saknas och det erkännande som låg till grund för utpekandet ska ha tillkommit efter ett mycket stort antal förhör.

Ny utredning

Advokat Tomas Olsson, ombud för de båda bröderna, begär att förundersökningen om mordet återupptas. Han lämnade på torsdagsmorgonen in en formell begäran till Riksåklagaren.

- Förhoppningsvis kommer Riksåklagaren att ta ett beslut om att återuppta förundersökningen. Det vore förmätet att föregripa beslutet men vi är fulla av tillförsikt inför den bedömningen som Riksåklagaren gör. Jag känner att sannolikheten är stor, sa då Olsson till TT.

ANNONS

Niclas Wargren, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Karlstad, har tidigare sagt att förundersökningen om det misstänkta mordet på fyraåringen Kevin kan komma att återupptas.

- Jag kan inte utesluta det, om det skulle föreligga nya omständigheter.

Brödernas begäran kan komma att påverka hans beslut.

- Det är naturligtvis en av de saker som jag väger in när jag nu tittar på om det föreligger nya omständigheter, säger Niclas Wargren.

- Men bara det att det eventuellt skulle komma fram till att det finns anledning att rikta synpunkter på hur förhören har hållit, det är nog inte att betrakta som en ny omständighet, utan det är nog snarare en anledning till en granskning på ett annat sätt.

Tomas Olsson är glad över att åklagaren öppnar för att återuppta förundersökningen.

- Det är ett positivt besked att åklagarna själva ser ett behov av att granska fallet.

Och vid lunchtid på fredagen kom Riksåklagaren med sitt beslut. Han har lämnat över ärendet till Åklagarkammaren i Karlstad och därmed blir det deras uppgift att ta ställning till om förundersökningen ska tas upp igen eller inte.

– Vi följer den normala rutinen och instansordningen i hanteringen av ärendet. Det betyder att prövningen om förundersökningen ska återupptas i första hand ska göras vid den åklagarkammare som fattade de ursprunglig besluten i ärendet, säger riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

ANNONS

I pressmeddelandet framgår det att ett besked om ärendets fortsatta handläggning kommer att meddelas på måndag eftermiddag.

Inte dömda

Brottsmålsadvokaten Viktor Banke har följt mediernas granskningar av fallet och är kritisk till den tidigare utredningen.

- Två barn som bara är skäligen misstänkta och ändå betraktas av polisen som skyldiga, jag kan inte för mitt liv begripa varför man gör så, säger han.

Eftersom bröderna inte är dömda i formell mening kan de inte begära resning. Viktor Banke tror emellertid att det kan bli tal om att stämma staten, med krav på skadestånd.

Viktor Banke tycker också att det är viktigt att polisens arbete och de metoder som användes utreds ordentligt.

- JK (justitiekanslern) är en ganska naturlig instans att vända sig till. Och jag gissar väl att det också blir en talan mot staten.

Förstörda dokument

Åklagarkammaren i Karlstad ska se över de beslut som fattades i samband med utredningen från 1998. Myndigheten har dock gallrat bort alla dokument angående mordet, rapporterar SVT Nyheter.

Wargren hoppas att en kopia av akten ska finnas på Åklagarmyndighetens huvudkontor i Stockholm, men hade på torsdagens eftermiddag inte fått svar från Stockholm.

- Nej, men jag tittar på olika ställen. Vad jag är ute efter är att få klarhet i vilken typ av beslut som är fattade. Det måste vara en utgångspunkt för att fortsätta arbetet, säger han.

ANNONS

TT

ANNONS