Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Riksåklagare startar utredning om Catalán

Riksåklagaren i Kongo-Kinshasa kommer att öppna en förundersökning mot en före detta minister. Mannen misstänks för inblandning i mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán, rapporterar Reuters. Samtidigt kräver Sverige att FN:s generalsekreterare agerar för att driva på utredningen.

På tisdagen meddelade landets högste åklagare att en förundersökning kommer att inledas, och att den rör den roll ministern spelat i det milisvåld som Zaida Catalán utredde då hon dödades. Beskedet kommer tre dagar efter att New York Times avslöjat att svenskan innehade ett inspelat samtal mellan den före detta utvecklingsministern Clement Kanu och en person som utpekas som milismedlem.

Kanku hörs på bandet tala uppmuntrande om våld utfört av Kamwina Nsapu-milisen, vars uppror mot regeringsstyrkorna lett till hundratals dödsfall sedan juli. Kanku själv nekade till anklagelserna på en presskonferens strax därpå.

- Om utredningen övertygar mig om fakta gällande anklagelserna kommer Kanku åtalas för medhjälp i upprorsrörelsen, mord och mordbrand, säger riksåklagaren Flory Numbi, enligt Reuters.

Svenskt initiativ

Sverige kommer i dag formellt att uppmana FN:s generalsekreterare att handla för att driva utredningarna om morden på Zaida Catalán och hennes FN-kollega Michael Sharp framåt.

- Vi tar upp ett initiativ i FN för att generalsekreteraren ska agera för att de olika polisutredningarna ska leda till resultat, säger kabinettssekreteraren Annika Söder.

UD räknar med stöd, eller ett liknande förslag, från Michael Sharps hemland USA.

Ida Sawyer, Centralafrikachef på Human Rights Watch (HRW), kom till Sverige för att närvara vid Zaida Cataláns begravning i Kalmar i fredags.

Oberoende utredning

Måndagen och tisdagen tillbringade hon på UD för att diskutera vad Sverige kan göra för att förmå FN att utreda morden på Zaida Catalán, hennes FN-kollega Michael Sharp och tolken Betu Shintela som mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.

Hon anser att Sverige måste påskynda arbetet.

- Vi uppmanar Sverige att göra allt för att se till att rättvisa skipas för Zaida och Michael, och för att förövare och de som gav ordern blir identifierade. Vi vill att Sverige trycker på så att FN inrättar en oberoende utredning som utses av generalsekreteraren, med ett tydligt mandat att ta reda på vad som hände, säger hon.

Ida Sawyer vill inte säga vilka personer hon har träffat på UD. Några konkreta löften har hon inte fått från Sverige, men hon säger att hon känner sig "uppmuntrad" av de samtal som förts.

"Fruktansvärd attack"

- Det är av största vikt att FN sänder ett tydligt budskap till den kongolesiska regeringen om att det här inte tolereras och att en så här fruktansvärd attack får konsekvenser. De svenska och amerikanska regeringarna spelar en viktig roll här, säger hon.

Kritik har riktats mot FN som inte försåg experterna med vare sig utbildning eller skydd på plats. En svensk förundersökning av mordet på Zaida Catalán har inletts, men svenska myndigheter har inte fått någon information från Kongo-Kinshasa.

- Vi vill att det blir resultat så att de som mördat Zaida Catalán och Michael Sharp ställs inför rätta, säger Annika Söder.