Riksåklagarens kritik efter mordet på Lotta: "Åklagarna har brustit i handläggningen"

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Tidigt på morgonen den fjärde juni förra året kom ett larmsamtal till SOS.

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, sa Martin Jonsson.

Han hade åkt hem till sin exflickvän Lotta Rudholms lägenhet i Bromma efter en utekväll. Där ska han ha misshandlat henne så grovt att hon senare dog av sina skador.

Martin Jonsson har i förhör sagt att han slagit Lotta men att han inte hade för avsikt att döda henne.

– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel. Vi anklagar varandra för att ha andra. Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel, sa han under polisförhör.

ANNONS

LÄS MER: Lottas mördare: "Ingen skulle behöva dö"

Dokumenterade skadorna

Men detta var långt ifrån första gången Martin Jonsson hade slagit Lotta. Under flera månader ska han ha misshandlat och hotat henne och slagit sönder saker i hennes hem.

Lotta dokumenterade själv flera av händelserna. Hon tog bland annat bilder på sina skador. Bilderna skickade hon sedan till sina kompisar, innan hon raderade dem från sin egen telefon.

Och i en kalender gjorde hon anteckningar om att mannen genomgått en personlighetsförändring: "Sjukligt svartsjuk, elak, aggressiv" punktade hon upp i en beskrivning av mannen.

Gick till polisen

Tillslut fick Lotta nog av Martin Jonssons terror. Hon gick till polisen.

Den 25maj anmälde Lotta att hon blivit misshandlad av Martin Jonsson. Hon sa då att hon misshandlats så många gånger att hon hade svårt att komma ihåg allt han gjort.

Efter en och en halv timmes förhör orkade Lotta inte mer. Hon avbröt förhöret och sa att hon ville att Martin Jonsson skulle få kontaktförbud.

Dagen efter ringde en polis till Lotta och sa att hon inte skulle få hjälp med skydd från deras sida. Lotta gick därför tillbaka till polisstationen för att lägga ner sin anmälan.

Lite senare samma dag åkte en polispatrull hem till Lotta. Då berättade Lotta återigen om att hon är rädd för Martin Jonsson. Hon var rädd för vad han skulle göra med henne. Lotta sa till poliserna att hon inte vill gå runt och vara orolig och rädd.

ANNONS

LÄS MER: Lottas ord om terrorn från Martin Jonsson

Lottas oro

Poliserna som var hemma hos Lotta försökte, efter förhöret, sammanfatta vad de uppfattade var hennes största oro:

- Hur mannen kommer reagera på att hon gått till polisen. Lotta var orolig över att det ska leda till ytterligare våld och övergrepp.

- Hon var orolig att rättegången inte ska leda någonvart utan kanske bara riva upp alla sår samtidigt som hon tyckte att det var jobbigt att möta expojkvännen i rätten.

- Lotta ska också ha varit fundersam över vilket stöd hon skulle få under en rättegång.

Innan poliserna lämnade lägenheten sa Lotta att hon ska fundera över om hon ville fortsätta rättsprocessen.

Drog tillbaka anmälan

Några dagar senare, den 30 maj, drog Lotta tillbaka sin anmälan. Hon sa till polisen att hon inte var redo att gå vidare och att hon inte ville vara med i den här processen.

I samband med Lottas polisanmälan hade Martin Jonsson anhållits i sin frånvaro misstänkt för bland annat grov kvinnofridskränkning. Den första juni lades den utredningen ner och anhållandet hävdes.

Det var två åklagare som var inblandade i fallet, den ena fattade beslutet att häva anhållandet eftersom bevisläget försvagades när Lotta inte längre ville medverka i förundersökningen, den andra beslutade att lägga ner förundersökningen.

ANNONS

Riksåklagaren kritiserar

Nu har handläggningen av ärendet granskas. I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten står det att "Riksåklagaren anser att åklagarna har brustit i handläggningen av ärendet".

Att Lotta inte längre ville medverka i utredningen ska ha framkommit i ett i kortare polisförhör i en polisbil.

– Min bedömning är att åklagaren borde ha beaktat omständigheterna kring förhöret och kallat kvinnan till ett nytt förhör på polisstationen, där hon i närvaro av sitt målsägandebiträde fått svara på om de uppgifter hon lämnat tidigare var riktiga och varför hon ändrat inställning. Mycket talar också för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp i en kommentar.

Och trots att Lotta själv inte ville medverka fanns det viss stödbevisning som namngivna vittnen och bilder på skador, menar Kerstin Skarp.

Vice riksåklagare anser därför att åklagaren som la ner förundersökningen har brustit i sitt "förundersökningsledarskap på ett sätt som inte har varit acceptabelt".

Ska inte hända igen

Denna typ av tillsyn från Riksåklagaren handlar om att förhindra att de upprepas. I beslutet trycker vice riksåklagaren på vikten av att följa gällande rutiner för utredningar om våld i nära relation. Polisen tillsammans med åklagarmyndigheten har nu tagit fram checklistor för att "få kortare handläggningstider och högre kvalitet i bevissäkringen".

ANNONS

– Ärenden om våld i nära relation är komplexa och beslut måste ofta fattas snabbt och efter svåra avvägningar. Det är därför angeläget att vi kan erbjuda åklagarna metodstöd, säger Kerstin Skarp.

Syftet med granskningen var inte att bedöma om mordet på Lotta kunde ha förhindrats.

– Jag vill göra klart att mina synpunkter inte ska uppfattas som att åklagarna kan hållas ansvariga för det som senare inträffade, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Efter mordet på Lotta återupptogs förundersökningen rörande grov fridskränkning.

Hovrätten dömde Martin Jonsson till fängelse i 18 år för mord och grov fridskränkning rörande brotten mot Lotta.

ANNONS