Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT
Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Ribbenvik: Minister kontrollerades av Säpo

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammaris ansökan om svenskt medborgarskap 2015 prövades av Säkerhetspolisen – som inte kom med några synpunkter som hindrade utfärdandet.

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammaris ansökan om svenskt medborgarskap 2015 prövades av Säkerhetspolisen – som inte kom med några synpunkter som hindrade utfärdandet, konstaterar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– När det gäller medborgarskap sker det i hundra procent av fallen en kontroll av Säkerhetspolisen. Om det finns en erinran på den personen, då får man inte medborgarskap, säger han till SVT:s Aktuellt.

Högprofilerade personer som ansöker om uppehållstillstånd ska också anmälas för kontroll hos Säpo av Migrationsverket, vilket gjordes även 2015 enligt Ribbenvik.

Säkerhetspolisen ska pröva om en person utgör en fara för rikets säkerhet. Najah al-Shammari var verksam inom militären under Saddam Husseins regim. Nu misstänks han för brott mot mänskligheten, och dessutom finns pågående förundersökningar mot honom gällande bidragsbrott och brott mot folkbokföringslagen.