Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

RFSU: Så gör du för att ha coronasäkert sex

Sex i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, är det ens möjligt? Lagom till att sommaren blommar ut på riktigt lanserar RFSU råd för hur man kan ha säkert sex under coronapandemin.

Råden för landets singlar har länge varit oklara. På en av de dagliga pressträffarna i april fick biträdande stadsepidemiolog Anders Wallensten frågan om hur man ska tänka kring dejting och sex under corona.

– Det är väl en svår fråga, social distansering är ju en av faktorerna. Inom nära relationer är det en annan sak. Men vi undviker ju folksamlingar och resor, det är de allmänna råden framför allt som gäller, sa Anders Wallensten då.

LÄS MER: Låt Anders Wallensten slippa vara #smittskyddsbae

Frågan kom från The Locals reporter Emma Löfgren dagen efter att Søren Brostrøm, chef för danska Sundhetsstyrelsen, gav grönt ljus för singlar att fortsätta ha sex även under pågående pandemi.

Svårt att hålla avstånd vid attraktion

Först i slutet av maj kom Folkhälsomyndigheten med ett tydligare svar på frågan om hur man ska tänka kring sex under coronapandemin. Myndigheten skriver bland annat att det är viktigt att hålla avstånd till andra människor, särskilt utanför den närmsta kretsen, men att det inte finns något hinder att ha sex med fasta partners om man är symtomfri. De slår däremot fast att ”Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör en risk för att bli smittad eller smitta andra”.

LÄS MER: Ökat tryck på dejtingsajter i pandemin

Så vad är egentligen rådet? I brist på tydligare information har RFSU tagit fram speciella råd för vad man ska tänka på för mer eller mindre smittskyddat sex.

– Vi upplever att de är efterfrågade och att folk ställer frågor kanske speciellt kopplat till sommaren och ledighet. De givna tipsen om fysiskt avstånd är enklare att upprätthålla om man är på Ica, men om man är kär eller attraherad av en person får man andra intressen. Därför tror vi att det är bra med konkreta tips på hur man kan ha sex, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Var sparsam med kyssarna

Ett av råden är att inte kyssa någon utanför sin närmsta krets.

– Det kanske man tänker i vanliga fall är ett oskyldigt sätt att träffa en ny partner. Utifrån corona är det ett av de sämre sätten att vara nära en annan person eftersom det är saliv och droppsmitta. Näsa mot näsa och läppar mot läppar är ett sätt som ökar risken, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Kan karantändejtingen rädda kärleken?

Ett bra sätt att dejta och ha sex under coronapandemin är att göra det online. Enligt Pelle Ullholm upplever många dessutom att det är lättare att kommunicera vid digitalt sex och att man känner sig tryggare eftersom man exempelvis kan välja vilka delar av kroppen man vill visa och stänga ner precis när man själv vill. För vissa kan det kännas obekvämt eller konstigt till en början, men att ha sex på distans är inget nytt för mänskligheten.

”Säkrast att ha sex med sig själv”

– Telefonsex har vi haft så länge vi haft telefoner och romantiska texter så länge pennor har funnits. Det är inte en omstart, man måste bara vrida om det, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Coronaviruset separerar dem i var sitt land

Än är det inte heller fastställt om coronaviruset är sexuellt överförbart och RFSU uppmanar därför till att använda kondom i högre utsträckning. Eftersom man ofta är nära en sexpartner på andra sätt är det svårt rent medicinskt att avgöra hur någon blivit smittad.

– Säkrast är att ha sex med sig själv. Onani är en fantastisk form av sex där du styr tanken själv. Du kan framförallt känna att du är i kontroll och vet att det som händer är med någon som vill det, säger Pelle Ullholm.

RFSU:s råd i korthet

1. Ha sex på distans. Prioritera att ha sex och dejta online. Ring videosamtal, chatta och sms:a.

2. Använd kondom. Kondom innebär alltid säkrare sex, både under corona och annars.

3. Begränsa kyssandet. Kyssar överför lätt coronavirus. Undvik att kyssas utanför din närmaste krets.

4. Du är din säkraste sexpartner. Passa på att onanera och upptäcka vad du tycker är skönt.

Källa: RFSU.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.