Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.

Revisorer riktar skarp kritik mot Karolinska

Landstingets revisorer slår fast att Karolinska varken klarar målen för vårdgarantin eller drivs på ett lagligt sätt.

Landstingets revisorer presenterade under tisdagen sin granskning av Karolinska universitetssjukhuset i Solna och riktar skarp kritik mot hur sjukhuset har skötts, skriver Dagens Nyheter.

Revisorerna pekar på att väntetiderna för patienter i många fall har ökat under senare år. Karolinska har även problem med att klara sitt uppdrag inom områden där sjukhuset är så kallad ensamutförare och bedriver högspecialiserad vård, det gäller bland annat barn- och neurokirurgi. Samtidigt som antalet vårdplatser har minskat under senare år så har både antalet överbeläggningar och universitetssjukhusets personalomsättning ökat.

Utan stöd i lagen

Vidare kritiseras sjukhuset för att det i stor utsträckning har drivits som ett bolag, trots att det inte har stöd i lagen. Man påpekar att det saknas insyn i sjukhusets demokratiska process och att beslut inte har fattats av rätt instans enligt kommunallagen. Och att det råder brist på kontroll av konsulter och jäv.

- Det här visar hur allvarligt läget är inne på Karolinska och att den styrande alliansen inte har lyckats komma till rätta med problemen, säger Erika Ullberg.

Skärpt styrning

"Den sjukvård Karolinska bedriver är ledande i Sverige men det finns och har funnits uppenbara brister i styrningen och kontrollen av verksamheten från styrelsens sida. Den nya styrelsen har en viktig uppgift framför sig när det gäller att skärpa den interna kontrollen. Från landstingets sida pågår samtidigt parallella åtgärder med skärpt styrning, kontroll och uppföljning", säger Irene Svenonius, moderat finanslandstingsråd i Stockholms län, i ett pressmeddelande med anledningen av revisorernas rapport.

Irene Svenonius är gift med Jan Svenonius, som tidigare var upphandlingschef på sjukhuset. Irene Svenonius har bedömts vara jävig i ett beslut på ett möte i februari om en extern granskning av Karolinskas konsulttjänster. Jan Svenonius lämnade kort därefter sitt jobb som upphandlingschef.