Reva diskuterades i riksdagen

Regeringen tar inte ställning till om polisen gör rätt eller fel. Det sade justitieminister Beatrice Asks när polisens utlänningskontroller debatterades i riksdagen på fredagen.

– Regeringen är inte någon dömande instans, sade Ask (M).

Under våren uppmärksammades polisens jakt på personer som ska utvisas från Sverige. Många kritiserade polisen för att kontrollera personer som såg utländska ut, i bland annat tunnelbanan, utan att ha några misstankar riktade mot dem.

Ask poängterar att det är viktigt att reglerna följs kring de inre utlänningskontrollerna och att felaktigheter prövas av till exempel Rikspolisstyrelsen som, enligt henne, har fått in 80 anmälningar mot polisens agerande i år.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kritiserade regeringen.

– Jakten på tillståndslösa är inget hastigt uppkommet påfund, jakten är en direkt konsekvens av en iskall och hård flyktingpolitik i Europa och i Sverige. Resultaten har vi sett under våren, sade Christina Höj Larsen (V).

Socialdemokraternas Morgan Johansson ansåg att regeringen har orsakat de kritiserade kontrollerna eftersom den sagt åt polisen att öka avvisningarna. Han tyckte att regeringen i stället bör rikta in sig på arbetsgivare som anställer utsatta personer för småpengar och som får jobba hårt och bo under usla förhållanden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.