Restriktionerna förlängs två veckor

Restriktionerna från den 12 januari förlängs i ytterligare två veckor, meddelar socialminister Lena Hallengren under onsdagens presskonferens. Anledningen är en ”extremt hög smittspridning”.
– De befintliga restriktionerna är omfattande men de är anpassade efter rådande situation, säger hon.

ANNONS

På grund av den fortsatt höga smittspridningen förlängs nuvarande restriktioner ytterligare två veckor. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagens presskonferens.

– De åtgärder vi infört syftar till att minska antalet kontakter i samhället, vilket i sin tur kommer att minska smittspridningen, säger hon.

De befintliga restriktionerna är omfattande men nödvändiga, menar Hallengren.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall behövs den bromsen ännu en tid. Släpper vi den för snabbt riskerar vi ett allvarligt bakslag mot samhällets grundläggande funktioner, säger hon.

LÄS MER:Danmark slopar alla restriktioner

LÄS MER:Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

Risken att bli allvarligt sjuk lägre

Smittoläget har förvärrats ytterligare under de senaste veckorna, och den stora sjukfrånvaron i samhällskritiska verksamheter är fortsatt hög.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det dessutom ett stort mörkertal vad gäller antalet smittade, och man gör bedömningen att en halv miljon personer kan insjukna i covid-19 per vecka.

Bara under de senaste sju dagarna har över 270 000 nya fall har rapporterats in.

– Bedömningen är att toppen nås någon av de närmaste veckorna, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Vi kan samtidigt se att pandemin gått in i en ny fas. Data både från Sverige och andra länder visar att risken att bli allvarligt sjuk med omikron är lägre, fortsätter hon.

LÄS MER:Ny rekordsiffra i Västra Götaland – 44 791 nya fall

LÄS MER:Varannan patient med covid-19 läggs in på sjukhus av andra orsaker

Kan avvecklas 9 februari

De restriktioner som blir kvar i ytterligare två veckor är bland annat begränsningar i restaurangöppettider och publikbegränsningar vid större tillställningar.

Om läget stabiliseras och om vaccinationerna fortgår kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari.

– En del åtgärder kommer dock kvarstå ett tag efter det, inte minst åtgärder för att skydda de äldsta och sköraste, säger Lena Hallengren.

Ett nytt besked kommer under nästa vecka.

”Befinner oss i olika faser”

I Danmark går man åt motsatt håll och slopar alla restriktioner från och med den 1 februari. Karin Tegmark Wisell pekar på att grannlandet ligger före i epidemin.

– Vi gör ganska likartade bedömningar men befinner oss i olika faser.

ANNONS

Lena Hallengren underströk att varje land gör sina egna avvägningar.

– Sverige gör inte sina bedömningar utefter vad andra länder gör, utan vad vi anser vara nödvändigt för att säkra liv och hälsa, och i detta fall också samhällsviktiga funktioner, säger hon.

LÄS MER:Då kan du ta dos 3 av vaccinet efter att ha haft covid-19

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS