Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De nya lättnaderna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i veckan. Bild: Stina Stjernkvist/TT
De nya lättnaderna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i veckan. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Restriktioner mot corona som gäller från 1 juli

Sverige tar på torsdagen nästa steg mot ett mer öppet samhälle. Restauranger får ha öppet längre, fotbollsarenor kan ta emot tiotusentals och munskydden kan glömmas med gott samvete. Här är restriktionerna som gäller från och med torsdag.

Trots det politiskt osäkra läget har regeringen kunnat besluta om att avveckla fler covid-19-restriktioner från och med torsdagen, 1 juli. Det följer den plan som man sedan tidigare lagt fram.

– Det är ett stort steg, så från och med torsdag kan livet börja återgå lite mer till hur det såg ut innan pandemin. Fler steg planeras längre fram i sommar och i början av hösten, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens i måndags.

LÄS MER: Detta gäller på krogen efter lyfta restriktionerna

LÄS MER: Sportbarerna stängde – då trängdes fansen på gatan

Bild: Nora Lorek
Bild: Nora Lorek

Demonstrationer

Ett nytt särskilt regelverk för demonstrationer har nu tagits fram, som tillåter de största demonstrationerna på ett och ett halvt år. Nu får upp till 1 800 personer samlas och demonstrera utomhus.
Bild: Adam Ihse/TT
Bild: Adam Ihse/TT

Sport- och kulturevenemang

Evenemangen kan nu släppa in mer publik, så länge man fortsätter följa olika regler och rekommendationer så att besökarna exempelvis håller avstånd.

Maxtaken skiljer sig åt mellan olika evenemang. Inomhus kan man ha upp till 50 deltagare eller upp till 300 om det finns anvisade sittplatser. Utomhus är gränsen med stående besökare 600 deltagare samt max 3 000 med sittplatser.

Nytt är att arrangörerna kan dela upp arenor, lokaler och områden i sektioner, med separata in- och utgångar, servicefaciliteter och tydliga avgränsningar. Då gäller maxtaken för varje sektion, vilket exempelvis innebär att Ullevi kan släppa in cirka 10 000 åskådare på fotboll.
Bild: STEFAN BERG
Bild: STEFAN BERG

Idrott

Regelverket för motionslopp och liknande tävlingar utomhus justeras, så att deltagartaket endast ska gälla i start- och målområdet. Ändringen gäller också de tävlingar med bansträckningar ”som genomförs på väg, på eller i vatten eller i skog och mark”, enligt regeringen. Som mest får 900 idrottsutövare nu samlas.

Samtidigt tas de särskilda allmänna råden för idrotts- och fritidsverksamhet bort, såsom råden om att endast anordna enstaka tävlingar och mindre cuper. De särskilda råd som gällt föreningar inom kultur, idrott och fritid försvinner också. Det finns dock allt jämt rekommendationer för exempelvis hur cuper och läger kan anordnas.
Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Restauranger

Serveringsställena får ha öppet längre än 22.30, när den särskilda regleringen nu tas bort helt.

Utomhus får man nu dessutom sitta hur många personer som helst tillsammans, medan gränsen är på max åtta personer per sällskap inomhus. Bestämmelserna om endast sittande förtäring samt avstånd mellan sällskapen finns dock kvar.
Bild: Malin Eirefelt
Bild: Malin Eirefelt

Mässor

En särskild reglering införs för mässor, som tidigare har gått under deltagartaken för offentliga tillställningar. Nu faller de under den reglering som liknar de som marknader haft sedan tidigare. Det innebär ett större fokus på smittskyddsåtgärderna än spikade deltagartak.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Munskydd i kollektivtrafiken

Det omdiskuterade rådet om att ha munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid tas nu bort. Kollektivtrafiken bör köras i en sådan omfattning att det inte uppstår trängsel, men särskilda begränsningar av antalet passagerare per fordon försvinner också.
Bild: Caroline Tibell / SvD / TT
Bild: Caroline Tibell / SvD / TT

Privata sammankomster

Den som hyr ut lokaler, utrymmen och områden till privatpersoner kan nu hyra ut lokalen för tillställningar med max 50 personer. Tidigare har maxgränsen legat kvar på åtta personer för privata sammankomster.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Möten och konferenser

Rådet att arbetsplatser ska skjuta upp konferenser och tjänsteresor försvinner nu, då Folkhälsomyndigheten menar att de kan genomföras om smittskyddsåtgärder vidtas. Även föreningar kan nu genomföra fysiska möten och stämmor, om de följer de råd som gäller för alla verksamheter.
Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Butiker

Butikerna omfattas inte av några större lättnader, men rådet om att handla ensam tas nu bort. Man ska alltjämt undvika trängsel samt hålla avstånd.
Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Umgänge

Nu kan man umgås med fler personer än de man bor med, då rådet om att umgås i en mindre krets tas bort. Man uppmanas dock alltjämt att vidta smittskyddsåtgärder om man träffar några andra personer än de man normalt sett träffar. Exempelvis kan man ses utomhus och i mindre grupper.

LÄS MER: Bokningssidor sega och utan tider när 18-åringar får boka vaccinering

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.