Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Resenärer från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien uppmanas att hålla sig hemma och ta coronatest. I de tre länderna har muterade varianter av viruset uppstått. Bild: Johan Nilsson
Resenärer från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien uppmanas att hålla sig hemma och ta coronatest. I de tre länderna har muterade varianter av viruset uppstått. Bild: Johan Nilsson

Resenärer från Brasilien uppmanas att testa sig

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten att personer som reser från Brasilien till Sverige testar sig och undviker kontakt med andra. Orsaken är den brasilianska mutationen av coronaviruset.

På fredagen gick Folkhälsomyndigheten ut med en ny rekommendation till personer som kommer resande från Brasilien till Sverige. De uppmanas nu att testa sig, samt att stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.

Rekommendationen grundar sig på en ny riskbedömning av de tre muterade varianter av sars-cov-2-viruset som upptäckts i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika. Riskbedömningen är gjord av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

LÄS MER: Merkel: Virusmutationen är ett hot

LÄS MER: Sydafrikansk variant "väldigt stort problem"

Samma som för brittiska och sydafrikanska resenärer

Resande från Storbritannien och Sydafrika har sedan tidigare fått samma rekommendation: Stanna hemma i minst sju dagar, undvik kontakt med andra så långt det går och testa dig snarast efter ankomst, med uppföljande test efter fem dagar.

Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar, skriver Folkhälsomyndigheten. Mycket är ännu okänt om de nya virusvarianterna och forskning pågår för att förstå dem bättre.

Antalet fall som upptäcks av de nya varianterna rapporteras regelbundet på Folkhälsomyndighetens hemsida. Man har ännu inte upptäckt något fall av den brasilianska virusvarianten i Sverige.

LÄS MER: Brittisk virusvariant påträffad i 60 länder

LÄS MER: Det här vet vi om det muterade coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.