Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Repövningen på frammarsch

Repövningen plockas ut ur malpåsen och innan årets slut väntas 400 personer ha kallats in. Åtta år efter lumpen får en grupp soldater åter skjuta, tälta och marschera.

– Det ser jävligt bra ut, säger ställföreträdande plutonchef Sten Mehnert vid ledningsregementet i Enköping, medan krutröken breder ut sig över skjutbanan.

Han fortsätter:

– Vi har inskjutning och repeterar grunderna.

14 män, som gjorde militärtjänst 2006 och 2007, finns på plats för att under två veckor genomgå repetitionsövning, den första i sitt slag. Efter förra årets regeringsbeslut kan Försvarsmakten nu kalla in personal för att genomgå repövning. En av de inkallade är Mattias Landegren Örtlund från Mariestad.

– Det är en speciell känsla att komma hit igen. Det känns jobbigt men kul, och det går förvånansvärt snabbt att komma in i det igen, säger han.

I det civila arbetar han med IT, och i hemmet väntar barn och en sambo, som inte blev helt nöjd då brevet om repövning landade på hallgolvet.

– Vi har en stor bostad, en vild son och det är mycket att städa själv, säger Mattias Landegren Örtlund, stoppar in ett magasin i sin AK5:a och fortsätter skjutövningen.

"Smörjer upp systemet"

Soldaterna ska repetera grunderna med bland annat vapenhantering och annan utrustning. Dessutom ska styrkan åka till Marma skjutfält utanför Gävle för att under några dygn bo i tält.

– Vi genomför olika moment som mörkerorientering och kasta skarp handgranat. Kunskapen finns i bakhuvudet men de har mer eller mindre lätt att plocka fram den, säger löjtnant Cecilia Hallberg, som tycker att de inkallade är "taggade".

Enligt Karl Engelbrektsson, generalmajor och utbildningschef vid Försvarsmakten, har inga repövningar hållits sedan slutet av 1990-talet. I år beräknas omkring 400 personer delta i repövningar vid olika regementen i landet.

– De är spridda över försvarsgrenar över hela landet i syfte att under kontrollerade former smörja upp det här systemet igen, säger han.

400 kallas in

Omkring 7 500 personer som har krigsplacerats – en skyldighet att enligt lag inställa sig då man kallas in – kan komma att beröras av att repövningarna återupptagits. Enligt Karl Engelbrektsson är tanken att under nästa år kalla in ännu fler än årets styrka om 400 man.

– Vi kommer stegvis börja använda det här instrumentet som är en bra komplettering till den anställda försvarsmakt vi nu har, säger han.

Enligt Karl Engelbrektsson har övningarna hittills gått bra och inövade kunskaper sitter i, något som bekräftas av Jonas Larsen från Stockholm. I det civila är han arbetsledare inom bilbranschen.

– Det känns roligt och är ett perfekt avbrott från det civila livet, säger han.

Den 11 december 2014 fattade regeringen beslut om att Försvarsmakten har rätt att kalla in krigsplacerad personal. Är man krigsplacerad har man en specifik befattning i krigsorganisationen, och man har en skyldighet att inställa sig om man blir inkallad. Man kan bli krigsplacerad under tio år från det senaste tillfället man tjänstgjorde inom Försvaret.

Man kan få genomgå repövning två gånger per år, och sammanlagt under högst 34 dagar. Det går att ansöka om uppskov. Om man kallas till repövningen men inte dyker upp kan böter eller fängelse utdömas.

Källa: Försvarsmakten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.