Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett år efter skolattacken i Trollhättan får flera anställa stöd i form av samtalsgrupper. En av dem är rektor Djeno Mahic. "Jag har ett behov av att prata om det som hände", säger han.

Rektorn fortfarande i terapisamtal

Ett år efter skolattacken i Trollhättan går flera ur personalen fortfarande i samtalsterapi. En av dem är Kronans rektor Djeno Mahic.

- Jag tillhör den grupp som har behov av att prata om det som hände. Men man måste också ha respekt för att det finns andra som inte vill snacka om det. Vi måste hela tiden vara uppmärksamma på att tolka signaler som kan bero på händelsen, säger Djeno Mahic.

Han berömmer också det kriscentrum som snabbt upprättades av kommunledning och förvaltning. Psykologer och kuratorer mobiliserades omgående, stöd och terapi har erbjudits under hela året.

- Det vi har märkt bland eleverna är att de har större förståelse för varandra i dag. Empatin har blivit större och kränkningarna har nästan upphört.

Beslutet att öppna skolan bara en vecka efter dådet var omtvistat men i dag är skolledningen övertygad om att det var rätt.

Imponerad av arbetet

- Många av oss var fortfarande chockade och trodde inte det skulle fungera. Men nu är jag glad att det blev så. Att vänta hade förlängt lidandet. Jag är imponerad av det arbete som ansvariga har lagt ned när det gäller att hjälpa elever och personal, säger Ove Einarsson, socialpedagog vid skolan.

Enligt Peter Asp, informationschef vid Trollhättans Stad och en av personerna i kommunens operativa stab, var man tidigt bestämda på att öppna så snabbt som möjligt.

- Vi var övertygade om att det skulle bli svårare att komma tillbaka ju längre vi väntade. Nu hade vi tur, om man kan säga så i ett sådant här sammanhang, att det var lov veckan efter händelsen så vi hann förbereda oss ordentligt inför öppnandet, säger Peter Asp.

Stängd för allmänheten

Under den här veckan är skolan på nytt stängd för allmänheten.

- Men det är inte av säkerhetsskäl utan för att eleverna ska få en möjlighet att förbereda manifestationen av ettårsdagen i lugn och ro, säger Denjo Mahic.

- Vi vill visa en bild av skolan som vi är stolta över. Under förra året nådde vi Kronans näst bästa betygsresultat någonsin – trots attacken. Det visar den stora kompetens som finns här.