Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Världens största surströmmingsklämma har serverats i Örnsköldsvik.

Rekordtunnbröd blev rekordklämma

Alla som har svårt med doften av surströmming bör tacka sin lyckliga stjärna för att de inte besökte hamnen i Örnsköldsvik under lördagen. Då serverades där nämligen det som räknas som världens största surströmmingsklämma.

- Vi fick idén för några år sedan om att baka världens största tunnbröd, säger Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms Tunnbröd som ligger bakom rekordklämman, till TT.

Guinness rekordbok kontaktades och bageriet beslutade sig att ta sig an rekordförsöket i samband med att det var seglingstävlingar i hamnen.

Och rekordet för tunnbröd slogs med råge, rapporterar lokala medier.

- När vi rullade ut det blev det nästan 60 meter långt. Själva rekordet mäts i kvadratmeter och det blev 26 kvadratmeter. Det gamla rekordet var 15, säger Torbjörn Ullsten.

En auktoriserad mättekniker har mätt tunnbrödet och resultatet ska nu skickas in till Guinness rekordbok för att bli verifierat.

När man ändå har bakat världens största tunnbröd är steget inte långt för att se till så att det även blev världens största surströmmingsklämma, även om rekordboken inte har en sådan kategori.

För att fylla hela klämman gick det åt en hel del ingredienser. Bland annat användes omkring 25 kilo surströmming, 100 kilo potatis och åtta kilo smör.