Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
28 procent av dem som testade sig i Stockholm andra veckan i november fick positiva provsvar. Arkivbild.
28 procent av dem som testade sig i Stockholm andra veckan i november fick positiva provsvar. Arkivbild. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB

Rekordstor andel har antikroppar i Stockholm

Andelen positiva antikroppstester i Region Stockholm har dubblerats sedan september. Den andra veckan i november testade rekordhöga 28 procent positivt, skriver Svenska Dagbladet.

Region Stockholm införde gratis testning för antikroppar mot coronaviruset i juni. De första veckorna var omkring 17 procent av provsvaren positiva och fram till oktober har nivån oftast varit något lägre.

Men sedan dess har andelen positiva svar ökat kraftigt, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Mellan den 9 och den 15 november var hela 28 procent av provsvaren positiva, en dubbelt så hög andel som i september.

– Det är intressant och stämmer med bilden att många har smittats, säger Petter Brodin, forskare och docent i immunologi vid Karolinska institutet, till SvD.

Eftersom antikroppstesterna är till för personer som tidigare haft symtom av covid-19 är inte andelen representativ för stockholmarna i stort. Den totala förekomsten av antikroppar bland dem som bor i regionen är troligen mycket lägre, enligt Petter Brodin.

– Vi är inte uppe i sådana nivåer att viruset kommer att försvinna. Under pandemin har det varit en diskussion om flockimmunitet, men vi är långt ifrån det. Immuniteten är ganska fläckvis, och det finns definitivt många mottagliga personer i samhället. Det här är inte över, säger han.