Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Rekordmånga vill se blocköverskridande samarbete

En rekordstor andel av befolkningen vill se en regering med partier från både Alliansen och det rödgröna blocket. Betydligt fler vill se ett sådant samarbete än ett styre av Alliansen eller det rödgröna blocket.
- Jag är förvånad att det var så högt. Väljarna är mer pragmatiska än politikerna, säger Henrik Ekengren-Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Inte mycket har hänt mellan blocken den senaste tiden. Alliansen och de rödgröna har utgjort två ungefär jämnstarka block länge, och regeringsfrågan är högst oklar.

Men om man frågar svenska folket finns en öppning för ett blocköverskridande samarbete.

- Aldrig tidigare har de svenska väljarna önskat en blocköverskridande regering lika hett som idag, säger Henrik Ekengren-Oscarsson, professor i statsvetenskap vid GU och ledare för det svenska Valforskningsprogrammet.

Den mest populära konstellationen

39 procent av befolkningen önskar sig en regering som består av partier från både de rödgröna blocket och alliansblocket. Det är den mest populära konstellationen bland befolkningen, när de svarande i undersökningen själva har fått plocka ihop vilka partier de vill se i regeringen.

Det visar SOM-undersökningen 2017, där 2400 personer mellan 16 och 85 har valts ut till undersökningen. 55 procent av dessa har svarat.

Här är den mest populära blocköverskridande konstellationen ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Sex procent vill se en socialdemokratisk enpartiregering, 13 procent vill se Alliansen och 10 procent en rödgrön koalition.

– Det är viktigt för väljarna att försöka räkna ut i förväg hur deras röst ska omsättas i förd politik. Vem som vill regera ihop efter valet, säger Henrik Ekengren-Oscarsson.

Han säger att det här visar att det finns en mental beredskap bland väljarna på andra lösningar än de traditionella.

Vad beror det här på?

- Dels är det den parlamentariska låsningen vi har. Inget av blocken kan räkna med att få egen majoritet. De är inte ens i närheten något av dem. Det skapar en större politisk instabilitet.

Han säger att de flesta väljarna finns i mitten och att de är pragmatiska.

– De tycker att det är viktigt att välfärden fungerar och ser det som politikernas uppgift att faktiskt komma överens.

De senaste åren har sökningen på termen ”blocköverskridande” gått i höjden och ökat med mellan tre och fyra gånger.

Hur ser du på chansen att det blir ett blocköverskridande samarbete efter valet?

– Jag tror att det kommer krävas en betydligt djupare politisk kris innan det faktiskt blir verklighet. Det är nog först under galgen, säger han.

"Finns ett pris att betala"

Enligt Henrik Ekengren-Oscarsson beror det på att blocken pekar ut varandra som huvudmotståndare och spelar på att det är två olika laguppställningar.

– Sakpolitiskt står ju många partier i mitten nära varandra, till och med i vänster-högerfrågor, men kanske framför allt i migrationsfrågor. Det finns en samsyn.

Henrik Ekengren-Oscarsson säger att det inte är odelat positivt med ett blocköverskridande samarbete.

– I en sådan situation skulle oppositionen vara väldigt splittrad och inte ha möjlighet att få något inflytande alls. Så det finns en kostnad. Det finns ett pris att betala. Det har varit en ganska god ordning, men nu kanske nya typer av samarbeten tvingas fram för att behålla stabiliteten.

Undersökningen gjordes under hösten och vintern 2017. Henrik Ekengren Oscarsson säger att det är första gången SOM mäter det här utanför en valrörelse. Han säger att det kan hända att väljarna tänker om närmre valet, när blocken positionerar sig ytterligare.

LÄS MER: Väljarundersökningarnas tid är här

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.