Trängseln på landets häkten fortsätter. Arkivbild.
Trängseln på landets häkten fortsätter. Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT

Rekordmånga delar cell i Kriminalvården

ANNONS

Fler än någonsin bland Kriminalvårdens intagna delar nu cell, rapporterar Sveriges Radios finska redaktion. Platsbristen gör att uppemot 1 600 personer delar cell i häkten och fängelser.

En förklaring till trängseln är höjda straff för bland annat vapenbrott.

Platsbristen har sedan tidigare gjort att Kriminalvården gått upp i stabsläge, och flera nödåtgärder vidtas för att skapa nya platser.

– Vi förtätar, alltså låter häktade dela rum, omvandlar anstaltsplatser till häktesplatser och vi för dialog med polisen om att göra om vissa arrestplatser, säger Joakim Righammar, chef för Kriminalvårdens beläggningsstab, till radion.

Platsbristen inom Kriminalvården, som leder till ökad risk för konflikter bland intagna och personal, kommer fortsätta fler år framöver, bedömer generaldirektör Martin Holmgren.

ANNONS

"Vi ser en ökning framför oss, när det gäller både ökning på häkten och på anstalter", säger han i en kommentar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS