Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rekordlågt förtroende för kungahuset

Prinsessbröllopet höjde förtroendet men boken om kungen sänkte det ännu mer.

- Förtroendet för kungahuset är nu det lägsta sedan man började mäta förtroendet 1976, sa Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, när siffrorna presenterades på onsdagen.

Efter kronprinsessan Viktorias bröllop i juni förra året steg kungahusets förtroendesiffra hos svenska folket till +21. +100 är max och för att någon ska få det krävs att alla som svarar på SOM-institutets fråga skulle svara att de har förtroende. Motsatsen, att alla svarar att de saknar förtroende, skulle ge siffran -100.

Siffran 0, alltså varken plus eller minus, betyder att de som har förtroende är lika många som de som saknar förtroende.

Om bröllopet först höjde svenska folkets förtroende till +21, så sänkte sedan skandalboken om kungen, "Den ofrivillige monarken", förtroendet till +8. Boken kom i höstas.

Det är alltså, enligt SOM-institutets mätningar, fortfarande något fler som har än som saknar förtroende för kungahuset.

- Men boken om kungen har helt suddat ut den positiva effekten som bröllopet hade på opinionen, konstaterade Lennart Nilsson.

Samtidigt är, enligt SOM, andelen svenskar som vill ha kvar monarkin respektive avskaffa den, oförändrad. Trots att förtroendet för kungahuset har sjunkit till det lägsta sedan mätningarna började för 35 år sedan, så har republikanerna inte blivit fler det senaste året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.