Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordlågt förtroende för Folkhälsomyndigheten

Förtroendet för Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell når de lägsta nivåerna sedan pandemin startade, enligt DN/Ipsos undersökning i december.
Även för flera av de inblandade myndigheterna rasar förtroendet.

Tilltron till myndigheternas förmåga att hantera pandemin fortsätter falla. I december svarar 34 procent att man har stort förtroende för myndigheterna generellt, ett ras från i september då andelen var 56 procent.

Andelen med stort förtroende för Folkhälsomyndigheten har fallit från 68 procent i oktober till 52 procent i december. Andelen med stort förtroende för statsepidemiolog Anders Tegnell har under samma period sjunkit från 72 till 59 procent.

I samtliga fall är det de lägsta noteringarna sedan mätningarna startade i mars.

– Förtroendet befinner sig i en utförslöpa. Den stora risken är att om förtroendet försvinner för myndigheterna så är det färre som lyssnar på de råd och rekommendationer som de ger. Det kan ha reella konsekvenser för liv och död, säger Nicklas Källebring opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Även förtroendet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och äldreomsorgen rasar till nya bottennoteringar.

Andelen som känner stort förtroende för regeringen är 31 procent i december. Samtidigt uppger 12 procent att de är nöjda med hur oppositionen har agerat under pandemin.